Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noin 50 kotihoidon asiakasta saattanut altistua veriteitse tarttuville taudeille neulavirheen takia Turussa

Turussa alustavan arvion mukaan noin 50 kotihoidon asiakasta on saattanut altistua veriteitse tarttuville taudeille Paltan alueella. Syynä on neulavirhe verensokerin mittaamisessa, tiedotti Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) tiistaina.

Varhan kotihoidon omavalvonnassa kävi ilmi, että yksi työntekijä oli ottanut verensokerinäytteitä samalla neulalla.

Kaikki Turun Paltan kotihoidossa neulavirheelle altistuneet asiakkaat tulevat saamaan tarkat menettelyohjeet kotihoidosta. Lisäksi Varha tarjoaa heille mahdollisuuden keskustella asiasta tartuntatautien valvonnan ammattilaisten kanssa.

Mahdollisia altistuneita kartoitetaan varmuuden vuoksi myös muilta kotihoitoalueilta.

– Suhtaudumme tilanteeseen erittäin vakavasti. Tulemme olemaan kaikkiin neulavirheelle altistuneisiin yhteydessä henkilökohtaisesti tämän viikon aikana. Tarkistamme verensokerinäytteen ottamiseen liittyvät ohjeistukset kaikilla Varhan kotihoitoalueilla välittömästi, sanoo Varhan tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen tiedotteessa.

Puolen vuoden seuranta

Varhan hallintoylilääkäri Jutta Peltoniemi korostaa, että riski veriteitse tarttuville taudeille on verensokerin mittauksessa pieni. Tämä johtuu siitä, että mittaus tehdään sormenpäästä, ja tällaisessa toimenpiteessä riski on vähäinen.

Neulavirheelle altistuneille tarjotaan mahdollisuus verinäytteiden ottoon, ja seuranta jatkuu noin puoli vuotta.

– Teemme seurannan kansallisten ohjeiden mukaisesti ja varmistamme, että neulavirheelle altistuneet asiakkaat saavat tiedon tapahtuneesta ja mahdollisuuden verikokeisiin hyvin pikaisesti, Peltoniemi lisää tiedotteessa.

Neulavirhe käydään läpi Varhan kotihoidossa perusteellisesti. Samalla on määrä varmistaa, että työntekijöiden ohjeet ja perehdytys ovat koko Varhan alueella yhtenäiset.

Ilta-Sanomat uutisoi tiistaina, että verinäytteitä virheellisellä tavalla ottanut työntekijä on vapautettu työtehtävistään. Helsingin Sanomien mukaan kotihoidossa työskennellyt lähihoitaja oli ottanut näytteitä virheellisesti samalla neulalla viimeisen vuoden ajan.