Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huoli viraaliksi nousseen tanssivideon tehneiden iranilaisnaisten kohtalosta kasvaa – aktivistien mukaan naiset on otettu kiinni

Iranissa huoli viraaliksi nousseen tanssivideon tehneiden naisten kohtalosta on kasvanut sen jälkeen, kun aktivistit väittivät heidän pakotetun osoittamaan katumusta.

Naistenpäivän aikoihin sosiaalisen median alustoilla laajalti levinneellä videolla viisi naista tanssi ilman huivia asuissa, jotka paljastivat vatsanseudun. Video vaikutti kuvatun pääkaupunki Teheranin Ekbatan alueella, ja sen musiikkina oli nigerialaisen laulaja-räppäri Reman Calm Down -kappale. Islamilaisessa Iranissa naisten on kiellettyä tanssia tai olla ilman huivia julkisella paikalla.

Paikallisten aktivistien mukaan viranomaiset alkoivat etsiä videolla esiintyneitä naisia. Tämän jälkeen sosiaaliseen mediaan ilmestyi video, jossa neljä huivipäistä naista astuu yksi kerrallaan kohti kameraa osoittaen katumusta. Aktivistien mukaan naiset on otettu kiinni ja heidät on pakotettu tekemään katumusvideo.

Videon todenperäisyydestä tai naisten tilanteesta ei ole toistaiseksi varmuutta.

Iranin naiset julkaisivat lisää tanssivideoita

Useat iranilaiset naiset ovat sittemmin julkaisseet sosiaalisessa mediassa omia tanssivideoitaan Calm Down -kappaleen tahtiin solidaarisuuden osoituksena oletetusti kiinniotetuille naisille. Asiasta kertoo muun muassa Radio Free Europe/Radio Liberty.

Myös kappaleen esittäjä Rema jakoi Twitterissä videon, josta tapahtumavyöry sai alkunsa.

– Kaikille kauniille naisille, jotka taistelevat paremman maailman puolesta. Te inspiroitte minua, laulan teille ja unelmoin kanssanne, hän kirjoitti videon saatteeksi.

Calm Down -kappaleesta tuli kansainvälinen hitti sen jälkeen, kun Rema julkaisi siitä version yhdysvaltalaistähti Selena Gomezin kanssa.

Huivipakosta luopuminen on ollut yksi keskeisiä vaatimuksia Iranin protestiliikkeessä, joka syttyi viime syyskuussa 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuoleman jälkimainingeissa. Amini kuoli siveyspoliisin käsissä. Hänet oli otettu kiinni "väärin puetun" päähuivin, hijabin takia.

Keskiluokkaisella ja nuorten ammattilaisten ja perheiden suosimalla Ekbatan alueella on ollut lukuisia hallinnonvastaisia mielenosoituksia viime kuukausina.

Satoja ihmisiä on kuollut ja tuhansia kiinniotettu Iranin mielenosoitusten yhteydessä, joita maan hallinto on pyrkinyt tukahduttamaan väkivaltaisesti.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.