Tarve kasvokkaiselle työlle nuorten kanssa ulkotiloissa lisääntyi korona-aikana. Kireimpien rajoitustoimenpiteiden aikana yksi harvoista nuoria kohdanneista ammattiryhmistä olivat jalkautuvat nuorisotyöntekijät, käy ilmi tuoreesta Nuorisotutkimusverkoston tutkimuksesta.
Jalkautuvat nuorisotyöntekijät pystyivät kohtaamaan nuoria kasvotusten sekä tunnistamaan heidän tarpeitaan. Tapauskohtaisesti yksilöllistä tukea tarjottiin sen tarpeessa oleville nuorille.
– Koronaelpymisessä pitää erityisesti huomioida kohtaamisten tärkeys: sekä nuorten ja ammattilaisten väliset että nuorten keskinäiset kohtaamiset, vuorovaikutus ja vertaisuus. Rajoitusten päättymisen jälkeinen arki on syytä rakentaa aikaisempaa moniulotteisemmalle ymmärrykselle nuorten tarpeista, sanoo tutkimuksen toinen johtaja, tutkijatohtori Eila Kauppinen tiedotteessa.
Poliisin ja järjestyksenvalvojien rinnalle tarvittaisiin nuorten tueksi tutkimuksen mukaan myös muita ammattilaisia, kuten jalkautuvaa sosiaali- ja päihdetyötä. Nuorten palveluita tulisi tehdä yhteistyössä kuntarajojen yli.
Nuorilla on oikeus ottaa kaupunkitilaa itselleen
Julkisilla paikoilla hengailu ja siellä vapaasti, aikatauluttomasti oleminen on tutkimuksen mukaan nuorille tärkeää. Nuorilla on oikeus ja tarvekin ottaa julkista tai puolijulkista kaupunkitilaa itselleen.
Julkisissa tiloissa hengailulla ja vapaalla olemisella on merkitystä nuorten hyvinvoinnille. Tutkimuksen mukaan sellainen oleskelu, joka aikuisille saattaa näyttäytyä ajanhukkana, voi olla nuorille erittäin arvokasta.
Nuorten ryhmässä liikkumiselle voi olla syynä myös turvallisuus. Siinä missä aikuiset, myös nuoret kokevat esimerkiksi vihapuhetta, fyysistä päällekäyntiä sekä seksuaalista häirintää.
– Peräänkuulutamme yhteistä huolenpitoa nuorista ja heidän hyvinvoinnistaan, jolla tarkoitamme kaikkien kaupunkitilassa liikkuvien aikuisten vastuuta väkivaltaan, syrjintään ja rasismiin puuttumisesta. Korona-aikana aikuisyhteiskunnan tiukentunut suhtautuminen nuorten ryhmittymiin on purettava, sanoo Nuorisotutkimusverkoston tutkimusprofessori Sofia Laine tiedotteessa.
Nuorisotutkimusverkosto muistuttaa, että kaikilla nuorilla ei myöskään ole turvallista kotia, jossa viettää aikaa.
Nuoruus korona-ajan kaupungissa -tutkimuksessa tarkasteltiin, missä ja miten nuoret 2020-luvun kaupunkiympäristöissä liikkuvat. Tutkimus tehtiin Nuorisotutkimusverkoston sekä pääkaupunkiseudun kaupunkien ja Tampereen kaupungin yhteistyönä.