Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Libyalaiskenraali: Kadoksissa olleet uraanit löytyneet – "Tilanne on hallinnassa"

Pohjois-Afrikan Libyassa kadonneeksi ilmoitettu luonnonuraani on löytynyt, sanoo libyalaiskenraali.

YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA oli raportoinut aiemmin, että maassa on kadonnut noin 2,5 tonnia luonnonuraania. Uutistoimisto AFP:n mukaan IAEA:n tarkastajien on kerrottu havainneen tiistaina, että kymmenen uraanimalmirikastetta sisältävää tynnyriä ei ollut ilmoitetulla sijoituspaikallaan Libyassa.

Maan itäosaa hallitsevan sotapäällikkö Khalifa Haftarin viestintädivisioonan komentajan mukaan säiliöt ovat löytyneet hädin tuskin viiden kilometrin päästä niiden aiemmasta säilytyspaikasta.

Kenraali Khaled al-Mahjoub kertoi asiasta Facebook-sivullaan. Hän julkaisi videon, jossa suojapukuun sonnustautunut mies käy läpi 18 sinistä säiliötä. Tämä oli luonnonuraanin tarkoitetussa sijoituspaikassa säilytettävien säiliöiden kokonaismäärä.

– Tilanne on hallinnassa. IAEA:lle on ilmoitettu, kenraali sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Hän vihjasi, että tshadilainen ryhmä olisi varastanut säiliöt ja sittemmin jättänyt ne jälkeensä. Hän arvioi ryhmän luulleen niiden olleen aseita tai ammuksia.

Naapurimaasta Tshadista peräisin olevilla taistelijoilla on aiemmin tiedetty olevan tukikohtia Libyan eteläosissa.

Sijoituspaikka ei ole valtion viranomaisen valvonnassa

AFP:n näkemän IAEA:n luottamuksellisen raportin mukaan tynnyrien ilmoitettu sijoituspaikka ei ole nykyisellään Libyan valtion viranomaisen valvonnassa.

IAEA kertoi myös selvittävänsä, miksi ydinaine on poistettu sijoituspaikaltaan. Raportissa ei tarkennettu, millaisesta sijoituspaikasta on kyse tai miksi Libyalla on kyseiset materiaalit hallussaan.

Luonnonuraanin katsotaan päästävän alhaisia määriä radioaktiivista säteilyä. Koska ydinmateriaalin sijainnista ei ollut aiemmin tietoa, IAEA varoitti paitsi säteilyriskistä myös ydinturvallisuuteen liittyvistä huolista.

IAEA:n raportin mukaan luonnonuraanin sijoituspaikalle oli ollut tarkoitus tehdä tarkastus vuonna 2022, mutta sitä lykättiin alueen turvallisuustilanteen vuoksi.

Asiakirjan mukaan IAEA on tarkkaillut sijoituspaikkaa säännöllisesti kaupallisten satelliittikuvien ja avoimen lähdekoodin tietojen pohjalta. Järjestö päätti tehdä fyysisen tarkastuksen tämän kuvaston analysoinnin pohjalta huolimatta turvallisuusriskeistä ja logistisista haasteista.

Libya luopui vuonna 2003 pitkäaikaisen diktaattorinsa Muammar Gaddafin johtamasta ydinaseiden kehittämisohjelmasta. Maa on ollut poliittisessa kriisissä vuodesta 2011 lähtien Gaddafin kukistumisen ja kuoleman jälkeen.