Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

0,05 € / kWh! – Nyt tuli arvio: Näin paljon Olkiluodon kolmosreaktori laskee pörssisähkön hintaa

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori laskee verollista pörssisähkön hintaa viisi senttiä kilowattitunnilta.

Vaikutuksen on laskenut energiapalveluyhtiö Väre. Yhtiön analyysin mukaan Olkiluoto 3 on laskenut verollista pörssisähkön hintaa keskimäärin noin viisi senttiä kilowattitunti toimiessaan täydellä 1600 megawatin teholla.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin koekäyttö on aloitettu uudestaan varhain keskiviikkoaamuna. Tuotanto nostettiin lähes täyteen tehoon keskiviikkoiltana ja tavoitteena on jatkaa täydellä teholla torstaina ja perjantaina. Täydellä teholla toimiessaan Olkiluoto 3 lisää merkittävästi kotimaista sähköntuotantoa ja vähentää sekä sähkön tuontitarvetta että fossiilisen sähkön tarvetta.

– Suhteutettuna esimerkiksi lämpötilan muutokseen Olkiluoto 3 on vaikuttanut täydellä teholla ajaessaan sähkön hintaan yhtä paljon kuin yhdeksän asteen nousu ulkolämpötilassa. Vaikutus voi kuulostaa valtavalta, mutta käytännössä koko koekäyttöohjelma on suoritettu keskellä energiakriisiä, jolloin tuntihinnat vaihtelevat voimakkaasti.

– Suuri vaikutus selittyy pääasiassa korkeimpien hintahuippujen ehkäisemisellä tunteina, jolloin kallista fossiilista sähköä muutoin jouduttaisiin käyttämään. Nyt kun fossiilisen sähkön hinta on jo laskenut, Olkiluoto 3:n vaikutus hintoihin todennäköisesti vähenee jonkin verran, sanoo tiedotteessa Väreen data-analyytikko Sami Kohvakka.

Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu kertoo olevansa hyvin tyytyväinen Olkiluoto 3:n koekäytön käynnistymiseen. Olkiluoto 3 pienentää hänen mukaansa sitä riskiä, että sähkökriisin kaltainen tilanne uusiutuisi.

– Kuluttajille tämä on erittäin hyvä uutinen, koska nyt tiedetään, kuinka merkittävä vaikutus edullisella päästöttömän tuotannon lisääntymisellä on sähkön tukkuhintaan ja siten myös sähkönkäyttäjien maksamaan vähittäishintaan, Keski-Karhu sanoo.