Tuhannet ihmiset kerääntyivät torstai-iltana Pariisin kaduille protestoimaan Ranskan hallituksen päätöstä ohittaa parlamentin äänestys ja runnoa väkisin läpi kiistelty eläkeuudistus.
– Hän joka kylvää kurjuutta, niittää vihaa, luki erään mielenosoittajan kyltissä.
– Olen raivoissani tapahtuneesta. Tuntuu siltä kuin minut olisi kansalaisena petetty. Demokratiassa tällaiset asiat päätetään äänestyksellä, kiteytti opettaja Laure Cartelier, 55.
Grenoblessa Kaakkois-Ranskassa CGT-ammattiliittoa edustava Karen Mantovani oli samoissa tunnelmissa.
– Luulin, että he kunnioittaisivat demokratiaa vähäsen, mutta ilmeisesti olen hyvin naiivi, Mantovani kiteytti.
Parlamentti kaaoksessa
Pääministeri Elisabeth Borne ajoi päivällä maan parlamentin ainakin hetkelliseen kaaokseen ilmoituksellaan, jonka mukaan presidentti Emmanuel Macron aikoo ajaa väkisin läpi kiistellyn eläkeuudistuksen. Presidentti aikoo käyttää kiistanalaista perustuslain artiklaa, joka mahdollistaa parlamentin ohittamisen asiassa.
– Emme voi ottaa sellaista riskiä, että 175 tuntia keskustelua parlamentissa valuu hukkaan, Borne perusteli kansaedustajille saaden hädin tuskin äänensä kuuluville buuausten ja ivahuutojen läpi.
Osa opposition kansaedustajista yritti hukuttaa Bornen sanat laulamalla kovaan ääneen Ranskan kansallislaulua, Marseljeesia.
Oppositio oli raivoissaan tiedoista, joiden mukaan äänestystä ei olisikaan tulossa sen jälkeen, kun asiasta oli keskusteltu viikkokausia parlamentissa. Eläkeuudistus ehdittiin jo hyväksyä parlamentin ylemmässä kamarissa, senaatissa.
– Kun presidentillä ei ole kansan tukea eikä enemmistöä kansalliskokouksessa, hänen on vedettävä lakiesityksensä takaisin, sanoi sosialistien johtaja Olivier Faure.
Laitaoikeiston oppositiota johtava Marine Le Pen sanoi toimittajille, että Bornen olisi erottava välittömästi. Le Pen kertoi puolueensa ehdottavan hallitukselle epäluottamuslausetta.
Mielipidemittausten mukaan noin kaksi kolmannesta ranskalaisista vastustaa muutoksia, jotka muun muassa nostaisivat eläkeikää 62 vuodesta 64 vuoteen ja pidentäisivät sitä aikaa, joka ihmisten on oltava töissä ennen kuin he saavat täyden eläkkeen.