Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkistaa yhteenvedon ilmaston tilasta ja tulevaisuuden näkymistä

YK:n alainen kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkistaa tänään tuoreimman raporttinsa maapallon ilmaston tilasta ja sen tulevaisuuden näkymistä. Kyseessä on yhteenvetoraportti vuosina 2018–2022 julkaistuista aiemmista raporteista.

Vuoden 2015 Pariisin ilmastokokouksessa todettiin, että ilmaston lämpeneminen pitää rajata enintään kahteen celsiusasteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Myöhemmin IPCC on kuitenkin todennut, että turvallinen raja olisi enintään 1,5 celsiusastetta lämpimämpi ilmasto.

Edellä mainittu tavoite edellyttäisi kasvihuonekaasujen päästöjen välitöntä ja nopeaa vähentämistä. Toistaiseksi päästöt ovat kuitenkin kasvaneet. Siksi IPCC:n mukaan näyttää todennäköiseltä, että 1,5 asteen raja ylitetään.

Vuonna 2022 julkaistu IPCC:n raportti puolestaan kirjasi ilmastonmuutoksen tuhoisia seurauksia. Sen mukaan 3,3 –3,6 miljardia ihmistä on erittäin alttiina lämpenemisen aiheuttamille hirmuhelteille, kuivuudelle, tulville ja tauteja aiheuttavien tuhohyönteisten lisääntymiselle.

Kaiken synkkyyden keskellä hyvä uutinen on se, että fossiilisille polttoaineille vaihtoehtoiset energialähteet ovat tulleet huomattavasti edullisemmiksi. Esimerkiksi aurinkovoiman yksikkökustannus on laskenut 85 prosenttia ja tuulivoiman 55 prosenttia vuosien 2010–19 välisenä aikana.