Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siivoojia ja kiinteistönhoitajia koskevassa työriidassa annettiin sovintoehdotus, laaja lakko uhkaa alkaa torstaina

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko vaikuttaisi hyvin laajaan kirjoon erilaisia toimialoja ja -paikkoja ympäri Suomen. Lakko koskettaisi esimerkiksi kauppoja, toimistoja ja virastoja, julkista liikennettä, teollisuuslaitoksia sekä hotelleja. Lisäksi lakolla olisi vaikutuksia muun muassa taloyhtiöiden huoltotöiden tekemiseen sekä kotisiivoukseen.

– Noin kolmannes alan työntekijöistä on ilmoitetun lakon piirissä, tiivisti Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiistaina alkuiltapäivästä ennen työriidan sovittelun jatkumista.

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien seuraavan lakon on määrä alkaa torstaina, elleivät PAM ja Kiinteistötyönantajat pääse sitä ennen työkiistassa sopuun. Sopu saattaa vielä syntyä, sillä valtakunnansovittelija antoi asiassa tiistaina sovintoehdotuksen, johon osapuolet vastaavat keskiviikkona klo 10.

Jos sovintoon ei päästä, kaksipäiväisen lakon piiriin kuuluisi noin 25 000 työntekijää 16 yrityksessä. Lakko koskisi kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen alaisia töitä muun muassa ISS Palvelut Oy:ssä, Kotikatu Oy:ssä, RTK-Palvelut Oy:ssä sekä SOL Palvelut Oy:ssä.

Kohteita, joissa yritykset huolehtivat siivouksesta ja kiinteistöhuollosta, on PAMin mukaan tuhansia.

Lakko ei koskisi leikkaussalisiivousta

Lakko ei koskisi hätätyötä eikä tehtäviä, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa. Työnantajien on tullut hakea näiden osalta erillistä poikkeuslupaa PAMista.

PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne sanoi tiistaina, että poikkeuslupia on haettu noin viiteensataan kohteeseen. Lupia on myönnetty joitakin kymmeniä.

– Poikkeuslupia on myönnetty suurella harkinnalla ja sellaisiin kohteisiin, joissa arvioidaan, että on olemassa vaara ihmishengelle tai yleiselle turvallisuudelle.

Kalliorinteen mukaan työnantajat ovat yrittäneet saada poikkeuslupia hyvin monenlaisin perustein. Syitä ovat voineet olla vaikkapa tuotantoa uhkaavat katkokset tai epäsiisteys ja likaisuus.

– Ne eivät riitä poikkeuslupaan, hän tähdensi ja lisäsi, että osa yrityksistä on yrittänyt poikkeuslupahakemuksillaan osaltaan vesittää työtaistelutoimia.

Torstaina uhkaavan lakon ulkopuolelle on rajattu erikoissairaanhoidon kirurgisiin toimenpiteisiin liittyvät siivoustyöt, sellaiset elintarviketeollisuuden toimipaikat, joissa on eläinten teurastustoimia sekä ydinvoimaloiden siivous- ja kiinteistöhuoltotyöt.

Rahasta osapuolten välillä kiistaa

Kiinteistötyönantajien johtavan työmarkkina-asiantuntijan Katariina Tirrin mukaan on vaikea etukäteen arvioida, miten paljon kahden päivän lakko vaikuttaisi esimerkiksi siisteyteen. PAMin puheenjohtaja Rönni-Sällinen arvioi, että sotkua tulee.

– Sotkuista varmaan on, kyllähän näitä monia paikkoja siivotaan hyvin tiheästi, hän sanoi.

Sekä työtekijä- että työnantajapuolen tavoitteena on, että työkiistaan saataisiin ratkaisu ja uusilta lakoilta vältyttäisiin. Sekä PAMista että Kiinteistötyönantajista sanottiin tiistaina, että suurin erimielisyys koskee edelleen palkkoja.

– Palkankorotusmalli ja palkankorotustaso ovat ne asiat, jotka hiertävät, Tirri kertoi ennen sovittelun jatkumista.

Kiinteistöpalvelualalla oli edellinen, pienempi lakko viime viikolla. PAM on antanut lakkovaroituksen tämän viikon lakon ohella kuun vaihteeseen. Tuolloin lakon piirin kuuluisi noin 27 000 työntekijää 18 yrityksessä.