Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian ex-pääministeri Johnson kiistää valehdelleensa parlamentille "partygatesta"

Britannian entinen pääministeri Boris Johnson vannoi "käsi sydämellä", ettei hän valehdellut maan parlamentille niin sanotusta "partygatesta". Parlamentin jäsenet kuulivat Johnsonia keskiviikkona asiasta.

"Partygate" viittaa Johnsonin virka-asunnolla koronarajoitusten aikana vuosina 2020 ja 2021 järjestettyihin juhliin, jotka rikkoivat koronarajoituksia. Yli 80 ihmistä sai kohun tiimoilta sakkoja, myös Johnson itse.

Juhlat olivat yksi Johnsonin virkakauden skandaaleja, jotka pohjustivat hänen eroaan. Johnson johti Britanniaa vuosina 2019–2022.

Entinen pääministeri vakuutti, että kaikki, mitä hän oli kertonut juhlimisesta parlamentin jäsenille, oli sanottu "hyvässä uskossa" perustuen siihen, mitä hän tuolloin uskoi todeksi.

– Ihmiset, jotka sanovat, että juhlimme kokoontumisrajoitusten ollessa voimassa, eivät yksinkertaisesti tiedä, mistä puhuvat, Johnson sanoi.

Hän sanoi, että joitain alkoholijuomia sisältäneitä kokoontumisia olisi pitänyt pitää työpaikkakokouksina.

Johnson julkisti tiistaina oman yli 50-sivuisen asiakirjansa, jossa hän kertoi yksityiskohtaisesti uskoneensa omaan totuudenmukaisuuteensa hänen kertoessaan parlamentille, että kaikkia rajoituksia noudatettiin.

Jälkikäteen hän tunnusti johtaneensa parlamentin jäseniä vahingossa harhaan, sillä hän kertoi noudattaneensa ylimpien avustajien vakuutteluja siitä, että rajoituksia noudatetaan.

Jos komitea päättää, että Johnson valehteli juhlimisesta parlamentille, se voisi suositella tämän erottamista alahuoneesta.

Komitea totesi tämän kuun väliraportissaan, että Johnsonin olisi pitänyt tietää, että sääntöjä rikottiin useita kertoja, kun hän osallistui henkilökunnan kokoontumisiin koronarajoitusten aikana.