Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä: Donald Trump loi itse virheellisen kuvan häntä uhkaavasta pidätyksestä

Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump loi itse virheellisen kuvan häntä uhkaavasta pidätyksestä, sanoo New Yorkin piirisyyttäjä Alvin Bragg.

Braggin kommenttien taustalla on epävarmuus siitä, milloin Trumpin mahdollisesta rikossyytteestä päättävä valamiehistö äänestää asiasta. Braggin kommentit ovat kirjeestä, jonka hän lähetti vastauksena kolmelle republikaaniedustajalle, jotka olivat pyytäneet Braggia kertomaan kongressille tutkinnastaan.

Republikaaniedustajat syyttivät maanantaina kirjeessään Braggia poliittisesti motivoidun syytteen nostamisesta. Bragg on demokraatti. Kirjeen lähettäneet republikaaniedustajat ovat edustajainhuoneessa eri valiokuntien puheenjohtajia.

Trump oli kertonut tätä ennen lauantaina sosiaalisessa mediassa, että hänet aiotaan pidättää tiistaina. Trump oli lisäksi kehottanut kannattajiaan protestoimaan pidätystään. Demokraatit ovat varoittaneet, että Trumpin kehotus saattaa johtaa tämän kannattajien väkivaltaan, kuten nähtiin hyökkäyksessä Capitol-rakennukseen tammikuussa 2021.

Mielenosoitukset ovat toistaiseksi olleet pieniä ja satunnaisia. New Yorkissa poliisi on kuitenkin varautunut mahdollisiin mielenosoituksiin rakentamalla esteitä Braggin toimiston, Trump Towerin ja Manhattanin rikostuomioistuimen luokse.

Valamiehistön ei odoteta käsittelevän asiaa torstaina paikallista aikaa ja se ei kokoonnu perjantaina, joten mahdollinen päätös rikossyytteestä tehtäisiin aikaisintaan ensi viikolla.

Mahdollinen syyte liittyy aikuisviihdenäyttelijän maksamiseen hiljaiseksi

Mahdollinen rikossyyte liittyy Trumpin rooliin aikuisviihdenäyttelijä Stephanie Cliffordin (taiteilijanimeltään Stormy Daniels) hiljaiseksi maksamiseen vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana. Trump on kiistänyt olleensa Cliffordin kanssa suhteessa ja on kutsunut tiedusteluja asiasta "noitavainoksi".

Trumpin silloinen asianajaja Michael Cohen oli maksanut salaa Cliffordille 130 000 dollaria, ja Cohen tuomittiin kolmen vuoden vankeuteen. Cohen oli myös yksi niistä, jotka todistivat Trumpin mahdollisesta syytteestä päättävän valamiehistön edessä.

Mikäli Trumpia vastaan nostetaan syyte, hänestä tulee ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti, joka joutuu vastaamaan rikossyytteeseen. Trump on ilmoittanut asettuvansa ehdolle vuoden 2024 presidenttikisaan.