Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi siirtyi kesäaikaan – kelloja siirrettiin tunti eteenpäin

Suomi on siirtynyt jälleen kesäaikaan. Kelloja siirrettiin tunti eteenpäin sunnuntain vastaisena yönä aamukolmelta.

Suomi oli aikanaan yksi viimeisistä Euroopan maista, joka otti kesäajan pysyvästi käyttöön. Suomessa on noudatettu kesä- ja talviaikaa vuodesta 1981 lähtien.

Kesä- ja talviaikaan siirtyminen on yhtenäinen käytäntö Euroopan unionissa. Jos kellonaikojen siirtelystä joskus luovuttaisiin, kukin EU-maa saisi itse päättää, jääkö se kesä- vai talviaikaan.

Suomessa on käyty painokasta keskustelua kesäajasta luopumisesta. Eduskunta pui vuonna 2017 kansalaisaloitetta, jossa 70 000 ihmistä vaati kellojen siirtelyn lopettamista. Ensimmäistäkään kesäaikaa puolustavaa puheenvuoroa eduskunnassa ei kuultu, mutta niiden sijaan kuultiin pitkä litania kellojen siirtelyä vastustavia perusteluja.

Keskustelussa vedottiin muun muassa lääketieteellisiin tutkimuksiin, joiden mukaan kesä- ja normaaliaikaan siirtymistä seuraavilla viikoilla esiintyy selvästi tavallista enemmän sydäninfarkteja. Myös masennuksen ja univaikeuksien on havaittu lisääntyvän kellojen siirtelyn jälkeen.

Kesäajasta ei kuitenkaan voi noin vain irtautua kansallisella päätöksellä, sillä viisareiden siirrosta säädetään EU-direktiivissä.