Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IAEA:n johtaja aikoo matkustaa Zaporizhzhjan ydinvoimalalle

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi aikoo matkustaa Ukrainan Zaporizhzhjan alueella sijaitsevaan ydinvoimalaan maaliskuun lopulla. Järjestön ilmoituksesta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

IAEA:n mukaan Grossi arvioi paikan päällä laitoksen vakavaa ydinturvallisuustilannetta. Grossi itse sanoo arvioivansa, miten ydinvoimalan tilanne on kehittynyt syyskuun jälkeen. Hän toteaa, että tilanne ydinvoimalalla on epävarma huolimatta siitä, että IAEA on ollut paikalla seitsemän kuukauden ajan.

– Ydinturvallisuusvaarat ovat aivan liian ilmeisiä, kuten on myös tarve toimia nyt estääksemme onnettomuuden, jolla voi olla radiologisia seurauksia terveydelle ja ympäristölle Ukrainassa ja sen ulkopuolella, Grossi sanoo.

Järjestön mukaan tämä on toinen kerta, kun Grossi ylittää taisteluiden etulinjan päästäkseen Euroopan suurimpaan ydinvoimalaan. Järjestön johtajan mukana ydinvoimalalle matkustaa uusi asiantuntijaryhmä, josta tulee seitsemäs paikalla työskentelevä tiimi.

Venäjä teki maaliskuun alussa ohjusiskun Etelä-Ukrainassa sijaitsevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin, minkä myötä ydinvoimalasta katkesivat sähköt. Voimala tarvitsee sähköä muun muassa reaktorien jäähdyttämiseen.

Venäjän iskun jälkeen ydinvoimala on turvautunut yhteen varavoimalinjaan, jonka Grossi on sanonut olevan yhä irrallaan ja korjattavana. Korjaustöiden ja epävarman sähkönsaannin vuoksi ydinvoimalaan voi tulla täydellinen sähkökatkos, jolloin se olisi jälleen dieselgeneraattorien tuottaman hätävirran varassa.

Brittitiedustelu: Venäjä iskenyt maaliskuussa Ukrainaan yli 70 miehittämättömällä Shahed-lennokilla

Venäjä on todennäköisesti iskenyt maaliskuun aikana ainakin 71 miehittämättömällä iranilaisvalmisteisella Shahed-lennokilla kohteisiinsa ympäri Ukrainaa, arvioi Britannian puolustusministeriö tuoreimmassa tiedustelukatsauksessaan.

Brittitiedustelun mukaan vastaavien lennokkien laukaisuissa oli helmikuun lopulla kahden viikon pituinen tauko. Venäjä on todennäköisesti alkanut saada säännöllisiä uudelleentoimituksia pienestä määrästä Shahed-lennokkeja.

Tiedustelun mukaan tämä antaa Venäjälle joustavuutta kohdistaa iskuja laajemmalle alueelle Ukrainassa.