Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aikaistitko nukkumaanmenoasi perjantaina ja lauantaina? – unitutkija neuvoo AL:ssä, miten voi yrittää helpottaa sopeutumista kesäaikaan

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen

Tutkimusprofessori, unitutkija Timo Partonen kertoo Aamulehdessä, että kesäaikaan sopeutumista voi helpottaa esimerkiksi aikaistamalla nukkumaanmenoa viisareidensiirtoa edeltävinä päivinä. Kellonviisarit siirrettiin kesäaikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Viisareita siirrettiin tunti eteenpäin, eli yö lyheni.

– Yksi vaihtoehto on, että kävisi perjantaina puoli tuntia aikaisemmin nukkumaan ja lauantaina siitä vielä puoli tuntia aikaisemmin. Sillä olisi mahdollista saada kellonsiirrossa menetettävästä tunnista aika paljon korvattua, Partonen sanoo Aamulehdessä.

Partosen mukaan kannattaa myös välttää univelkaa ja ulkoilla. Ulkona kannattaa liikkua mieluummin aamulla ja aamupäivällä kuin iltapäivällä ja illalla.

– Sisäinen kello saa paremmin uudesta aikataulusta kiinni, jos valoa tulee enemmän silmiin aamun ja aamupäivän kuin illan ja iltapäivän aikana, Partonen neuvoo lehdessä.