Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina vaatii YK:n turvallisuusneuvoston kokousta Valko-Venäjälle sijoitettavista ydinaseista

Ukraina vaati sunnuntaina pikaista YK:n turvallisuusneuvoston kokousta Valko-Venäjälle sijoitettavien taktisten ydinaseiden vuoksi.

Ukrainan ulkoministeriö toivoi muilta turvallisuusneuvoston pysyviltä jäsenmailta "tehokkaita toimia Venäjän ydinasekiristykseen". Venäjän lisäksi turvallisuusneuvoston pysyviä jäseniä ovat Britannia, Yhdysvallat, Kiina ja Ranska, jotka ovat kaikki myös ydinasevaltioita.

Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov syytti Twitter-tilillään sunnuntaina Venäjän ottaneen Valko-Venäjän "ydinpanttivangiksi".

Danilovin mukaan ydinaseiden sijoittaminen Valko-Venäjälle voimistaa Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin epäsuosiota Valko-Venäjällä.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak syytti Twitter-tilillään Venäjän rikkovan ydinsulkusopimusta.

Sotilasliitto Naton tiedottaja Oana Lungescun mukaan Venäjän ilmoitus sijoittaa ydinaseita Valko-Venäjälle on vaarallinen ja vastuuton. Venäjän ydinasestrategiassa ei ole hänen mukaansa tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka vaatisivat toimia Natolta.

Myöskään Yhdysvallat ei koe tarvetta merkittäviin toimiin Venäjän ilmoituksen johdosta, kertoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby CBS-kanavan haastattelussa sunnuntaina.

Kirbyn mukaan Yhdysvallat seuraa tilannetta, mutta siitä ei ole viitteitä, että Venäjä olisi jo siirtänyt ydinaseitaan Valko-Venäjälle. Kirbyn mukaan Yhdysvallat ei myöskään ole nähnyt viitteitä siitä, että Putin aikoisi käyttää ydinaseita.

EU:n ulkosuhteiden korkean edustajan Josep Borrellin mukaan ydinaseiden sijoittaminen Valko-Venäjälle olisi vastuuton eskalaatio ja uhka Euroopan turvallisuudelle. Borrell sanoi, että Valko-Venäjä voi vielä vetäytyä aikeista sijoittaa maaperälleen Venäjän ydinaseita.