Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Amnesty arvostelee Suomen ilmastotoimia ja suhtautumista mielenosoituksiin, Nashvillen kouluampujalta löytyi kartta ja manifesti

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Keskustelu lasten ja nuorten mielenterveydestä jumittaa käsitteiden tasolla, sanoo lapsiasiavaltuutettu

Suomessa lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmista puhutaan liian diagnoosi- ja lääkintäkeskeisesti, katsoo lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Tiistaina julkaistavassa lapsiasiavaltuutetun viime vuoden vuosikertomuksessa yhteiskunnallisen keskustelun kuvaillaan olevan jäsentymätöntä ja usein jumiutuvan väittelyyn ongelmien taustoista ja käytettävistä käsitteistä.

Pekkarinen kaipaa konkreettisia keinoja lasten ja nuorten tukemiseksi. Hän huomauttaa, että lääkkeiden ja diagnoosien sijaan ratkaisu löytyy usein turvallisesta ja tasapainoisesta arjesta.

Amnesty arvostelee Suomen ilmastotoimia ja suhtautumista mielenosoituksiin, mutta kehuttavaakin löytyy

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin vuosiraportin mukaan Suomen poliisi hajotti viime vuonna perusteettomasti useita liikennehaittaa aiheuttaneita mielenosoituksia. Raportissa painotetaan, ettei rauhanomaisia mielenosoituksia voi hajottaa ainoastaan siksi, että ne aiheuttavat häiriötä liikenteelle.

Raportissa esitetään myös huoli Suomen ilmastotoimien ja niihin varattujen resurssien riittävyydestä.

Kiitosta Suomelle annetaan esimerkiksi seksuaalirikos- ja aborttilainsäädännön uudistamisesta.

Amnestyn vuosittaisessa raportissa tarkastellaan ihmisoikeuksien toteutumista maailmalla.

Britannian lupaamat Challenger 2 -taistelupanssarivaunut saapuivat Ukrainaan

Britannian Challenger 2 -taistelupanssarivaunut ovat saapuneet Ukrainaan, kertoi Ukrainan puolustusministeriön edustaja myöhään maanantai-iltana.

Ministeriön edustaja Irina Zolotar sanoi uutistoimisto AFP:lle vaunujen olevan maassa, mutta ei kertonut enempää yksityiskohtia.

Britannia lupasi tammikuussa, että maa toimittaa Ukrainalle neljätoista Challenger 2 -taistelupanssarivaunua. Ukrainalaissotilaiden koulutus tankkien käyttöön alkoi pian ilmoituksen jälkeen.

Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja odotetaan käytettävän Ukrainan mahdollisissa vastahyökkäyksissä tänä keväänä. (Lähde: AFP)

Nashvillen kouluampujalta löytyi kartta ja manifesti - aikomuksena hyökätä useisiin kohteisiin

Yhdysvalloissa maanantaina kuusi ihmistä ampuneen henkilön kotoa on löytynyt todisteita, jotka osoittavat teon olleen ennakkoon suunniteltu.

Kolme lasta ja kolme aikuista kuoli kouluampumisessa Nashvillessa, Tennesseen osavaltiossa, ennen kuin poliisi ampui epäillyn kuoliaaksi.

Ampuja jätti jälkeensä kartan ja manifestin, jotka liittyvät hyökkäykseen, kertoo poliisipäällikkö John Drake. Hän sanoo poliisin hallussa olevan manifestin ja kirjoituksia, jotka liittyvät tapahtumapäivään, sekä käsin piirretty kartta, joka näyttää miten tapahtuma tulisi toteutumaan.

NBC:n haastattelussa Drake kertoi manifestista käyvän ilmi, että tekijä oli suunnitellut hyökkäävänsä useisiin eri kohteisiin. (Lähde: AFP)

YK:n turvallisuusneuvosto hylkäsi Venäjän ehdotuksen Nord Stream -putkien räjähdysten tutkimusryhmästä

YK:n turvallisuusneuvosto on hylännyt Venäjän päätöslauselmaehdotuksen, jossa Venäjä vaati itsenäistä tutkimusryhmää selvittämään Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksiä.

Venäjän ehdotuksen puolesta äänestivät Kiina ja Brasilia. Muut 12 turvallisuusneuvoston jäsenmaata pidättäytyivät äänestämästä.

Itämeren pohjassa kulkevat kaasuputket räjäytettiin viime syyskuussa. Länsimaat ovat syyttäneet räjähdyksistä Venäjää ja Venäjä länsimaita.

Venäjä sanoo myös joutuneensa sivuun Saksan, Ruotsin ja Tanskan viranomaisten tutkinnoista. Ruotsi, Saksa ja Tanska ovat kiistäneet Venäjän väitteen. (Lähde: AFP)

Saudi-Arabiassa ainakin 20 pyhiinvaeltajaa kuollut bussiturmassa

Saudi-Arabiassa ainakin 20 pyhiinvaeltajaa on kuollut bussiturmasssa maan eteläisessä Asirin provinssissa, kertoo valtion media. Onnettomuudessa loukkaantui lisäksi kymmeniä ihmisiä.

Pyhiinvaeltajat olivat matkalla Mekan pyhään kaupunkiin. Onnettomuus tapahtui muslimien pyhän kuukauden ramadanin ensimmäisellä viikolla.

Okaz-lehden mukaan onnettomuusbussin jarruissa oli ollut ongelmia, ja bussi törmäsi kohtalokkain seurauksin siltaan. Bussi kaatui törmäyksessä ja syttyi palamaan.

Valtiollisen televisiokanavan mukaan onnettomuuden uhrit olivat useista eri maista. (Lähde: AFP)

Ecuadorissa lähes 50 ihmistä kateissa maanvyöryn jäljiltä - useita kuolleita

Etelä-Amerikan Ecuadorissa pelastajat etsivät lähes 50 ihmistä, jotka ovat kateissa maanvyöryn jäljiltä maan eteläosassa.

Ainakin seitsemän ihmistä on kuollut ja yli 20 loukkaantunut, viranomaiset kertovat. Maanvyöry tapahtui myöhään sunnuntaina paikallista aikaa.

Voimakas maanvyöry seurasi kuukausia kestäneitä rankkasateita. Vuoden alusta lähtien Ecuadorissa on sateiden seurauksena kuollut yli 20 ihmistä ja tuhoutunut yli 70 kotia. Tuhansien rakennusten kerrotaan vaurioituneen. (Lähde: AFP)

Florida Panthers ajautunut tappioputkeen hankalaan aikaan, nyt tuli tappio Ottawalle

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthers on hävinnyt Ottawa Senatorsille maalein 2–5. Tappio oli Floridalle neljäs peräkkäinen.

Floridalle tappioputki on tullut hankalaan aikaan, sillä joukkue kamppailee yhä itäisen konferenssin viimeisistä pudotuspelipaikoista.

Kanadan pääkaupungissa pelatussa ottelussa Floridan suomalaisista tehopisteille pääsi ainoastaan hyökkääjä Eetu Luostarinen, joka syötti joukkueensa toisen maalin. Siilinjärveläisellä on tältä kaudelta 74 ottelusta pisteet 16+24.