Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyöräilijöille suunniteltu promilleraja sai vastustusta yllättävästä suunnasta: "Päihtyneilläkin on tarve liikkua"

Pyöräliitto kertoo tiedotteella vastustavansa 0,5 promillen rajan asettamista polkupyöräilylle.

Liikenne- ja viestintäministeriö esitti maaliskuun alussa, että sähköpotkulautojen ja polkupyörien päihtyneenä ajamiselle asetettaisiin 0,5 promillen raja. Samalla poliisille annettaisiin oikeus puhalluttaa ja estää päihtyneenä ajaminen myös tilanteissa, joissa 0,5 promillen raja ei ylity.

Pyöräliiton mukaan promillerajasta olisi kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Pahimmillaan promilleraja voisi ohjata päihtyneitä käyttämään moottoriajoneuvoja polkupyörän sijaan ja kääntyä tarkoitustaan vastaan, Pyöräliiton tiedotteessa todetaan.

Pyöräliiton mukaan näin voisi käydä erityisesti maaseudulla, missä joukkoliikennettä ja takseja ei ole tarjolla.

– Päihtyneilläkin on tarve liikkua. Ja polkupyörällä liikkuessaan päihtynyt kuljettaja aiheuttaa vaaraa tai vahinkoa lähinnä itselleen.

Liikenne- ja viestintäministeriön muistio on parhaillaan lausuntokierroksella. Siinä esitetyt muutokset olisi mahdollista saada lainsäädäntöön voimaan ensi vuoden kesäksi.

Pyöräliiton mielestä nykylainsäädäntö on päihtyneenä pyöräilyn osalta toimiva.

– Jo nyt poliisi voi pysäyttää päihtyneen pyöräilijän tai potkulautailijan, jos hän aiheuttaa vaaraa muille. Erillisen promillerajan määrittelyä tähän ei tarvita, toteaa Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen tiedotteessa.

Pyöräliiton mielestä ehdotettu promilleraja voisi tuoda mukaan paljon kielteisiä sivuvaikutuksia: todennäköisesti sitä ei käytännössä kuitenkaan noudatettaisi, sitä olisi hankala valvoa ja se ohjaisi poliisin resursseja pois vakavampien rikosten torjunnasta.

– Erityisen ongelmallisia tilanteita olisivat suuret yleisötapahtumat. Haluammeko me tehdä tuhansien Ruisrockista palaavien pyöräilijöiden toiminnasta laitonta? Miten poliisi voisi puuttua näin suureen lakia rikkovaan ryhmään? Koistinen kysyy.

Pyöräliiton tiedotteessa korostetaan myös, että pieni päihtymys ei näy tilastoissa riskinä pyöräilijälle.

– Kotimaisten tilastojen perusteella vasta yli 1,2 promillen päihtymys näyttäisi lisäävän merkittävästi vakavien pyöräilyonnettomuuksien riskiä, tiedotteessa todetaan.

Pyöräliitto ry on kaikkien suomalaisten pyöräilijöiden etujärjestö. Liitto kertoo edistävänsä pyöräilyä erityisesti liikennemuotona sekä toimii pyöräilijöiden valtakunnallisena edunvalvojana ja paikallisten pyöräily-yhdistysten yhteistyöelimenä.