Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannia nosti Pohjois-Irlannin terroriuhkatasoa Bidenin vierailun lähestyessä – Pohjois-Irlannin konfliktin päättäneestä Pitkänperjantain sopimuksesta tulee ensi kuussa kuluneeksi 25 vuotta

Britannian hallitus on nostanut Pohjois-Irlannin terroriuhkatasoa. Uhka on nyt tasolla "vakava", kun se aikaisemmin oli tasolla "merkittävä".

Muutos tarkoittaa sitä, että Britannian tiedustelupalvelu MI5 pitää nyt erittäin todennäköisenä, että alueella voi tapahtua terrori-isku, sanoo Pohjois-Irlannin asioiden ministeri Chris Heaton-Harris.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin on määrä saapua vierailulle Pohjois-Irlantiin juhlistamaan Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen 25-vuotispäivää ensi kuun alkupuolella. Bidenin mukana saapuvat myös Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton ja entinen ulkoministeri Hillary Clinton.

Heaton-Harris ei liittänyt uhkatason nostoa suoraan Bidenin vierailuun, mutta vuosipäivän on arvioitu nostavan terrori-iskun vaaraa. Biden vierailee Pohjois-Irlannin lisäksi Irlannissa, jossa hänellä on sukujuuria.

Jännitteet kasvaneet viime vuosina

Britanniaan kuuluvaa Pohjois-Irlantia riivasi kolmen vuosikymmenen ajan enimmäkseen katolisten irlantilaisten tasavaltalaisten ja enimmäkseen protestanttisten unionistien välinen konflikti. Englanniksi nimellä The Troubles tunnettu konflikti vaati noin 3 500 ihmishenkeä.

Konflikti päättyi viimein huhtikuussa 1998 Pitkänperjantain sopimukseen, jota myös Yhdysvallat ja silloinen presidentti Clinton olivat välittämässä.

– Pieni joukko ihmisiä on silti edelleen halukkaita aiheuttamaan vahinkoa yhteisöillemme poliittisella väkivallalla, ministeri Heaton-Harris sanoi parlamentissa.

Jännitteet Pohjois-Irlannissa ovat olleet jälleen kasvamaan päin Britannian EU-eron ja vaikeiden brexit-neuvottelujen myötä. Brittimieliset unionistit vastustavat jyrkästi EU:n ja Britannian välistä kauppasopimusta, jonka he katsovat erottavan Pohjois-Irlantia muusta Britanniasta. Ääriainekset ovat pitäneet esillä myös väkivallan mahdollisuutta.

Heaton-Harris sanoi, että säännöllinen verenvuodatus on Pohjois-Irlannin osalta historiaa.

– Pohjois-Irlannin poliittinen tulevaisuus riippuu kansan demokraattisesta tahdosta, ei muutamien yksilöiden väkivaltaisista teoista.