Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä suuntaa nyt kyberhyökkäyksiä Ukrainan eurooppalaisiin liittolaismaihin

Venäjä on suuntaamassa yhä enenevässä määrin kyberhyökkäyksiä Ukrainan eurooppalaisiin liittolaismaihin, kertovat amerikkalaiset ja ranskalaiset analyytikot.

Ranskalaisen Thales-yhtiön keskiviikkoisen raportin mukaan Venäjä suuntaa kyberiskuja Puolaan sekä Pohjoismaihin ja Baltiaan. Niillä yritetään kylvää epäsopua ja edistää sodanvastaista mielialaa.

Microsoftin aikaisemmin tässä kuussa julkaiseman uhka-arvion mukaan venäläiset toimijat ovat suunnanneet iskuja ainakin 17:ään Euroopan maahan kuluvan vuoden kuuden ensimmäisen viikon aikana.

Thalesin ja Microsoftin mukaan Venäjä aloitti yhtä aikaa Ukrainan sodan kanssa myös laajat kyberhyökkäykset Ukrainaan, mutta ne saatiin pitkälle torjuttua.

– Kybersodankäynnillä ei saatu aikaan sellaista sodan kulun muuttavaa iskua, jota Venäjä oli toivonut, Thalesin kybersodankäynnin asiantuntija Ivan Fontarensky sanoo.

Koska kyberhyökkäys Ukrainaa vastaan ei toiminut, Venäjä siirsi kyberiskujen painopisteen eurooppalaisiin maihin viime vuoden lopussa.

Thalesin johtoon kuuluvan Pierre-Yves Jolivet'n mukaan eurooppalaisia maita vastaan suunnattiin suuri määrä hyökkäyksiä, joissa palvelimia kuormitettiin niin suurella määrällä viestejä, että ne lopulta kaatuvat.

Näitä hyökkäyksiä tekevät "haktivistiryhmät" jotka ovat löyhästi kytköksissä Kremliin. Niiden tarkoituksena on lähinnä lisätä kaaosta, ei niinkään tuhota tietoverkkoja.

Thalesin mukaan eniten tällaisia hyökkäyksiä on suunnattu Puolaan, Latviaan ja Ruotsiin.