Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Turkin parlamentti ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden yksimielisesti, Trumpia vastaan nostetaan rikossyyte, puoluejohtajat eivät leikkaisi puolustusmenoista

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Turkin parlamentti ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden yksimielisesti

Turkin parlamentti on ratifioinut Suomen Nato-jäsenyyden äänin 276–0. STT seurasi äänestystä parlamentin oman televisiokanavan suorasta lähetyksestä.

Tämän jälkeen parlamentin päätös etenee Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin hyväksyttäväksi.

Kun kaikki maat ovat hyväksyneet Suomen jäsenyyden, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsuu Suomen jäseneksi, minkä jälkeen Suomen liittymisasiakirjat talletetaan Yhdysvaltain ulkoministeriöön Washingtonissa.

Trumpia vastaan nostetaan rikossyyte - tapaus liittyy pornonäyttelijälle maksettuihin lahjusrahoihin

Entistä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia vastaan nostetaan rikossyyte, kertoi New Yorkin syyttäjänvirasto torstaina paikallista aikaa. Asiasta kertovat useat tiedotusvälineet ja uutistoimisto AFP.

Syyttäjän mukaan Trumpin asianajajiin on otettu yhteyttä, jotta tälle voitaisiin lukea syytteet. Manhattanin piirisyyttäjä Alvin Bragg sanoi, että syyte ei ole vielä julkinen eikä päivää syytteidenluvulle valittu.

Tarkat syytteet julkistetaan oletettavasti, kun syyte on luettu Trumpille. Trumpista on näin ollen tulossa Yhdysvaltain historian ensimmäinen presidentti, jota vastaan nostetaan rikossyyte. Se ei kuitenkaan estä häntä asettumasta ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Presidentti Niinistö kiitti Naton kaikkia jäsenmaita Suomen jäsenyyden ratifioinnista

Presidentti Sauli Niinistö on kiittänyt Twitterissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi julkaistussa lausunnossaan kaikkia 30 Naton jäsenmaata siitä, että nämä ovat ratifioineet Suomen jäsenyyden liittokunnassa.

Niinistön mukaan Suomesta tulee vahva ja kyvykäs liittolainen, joka on sitoutunut liittokunnan turvallisuuteen.

Viimeiseksi jääneen jäsenmaa Turkin parlamentti hyväksyi yksimielisesti Suomen jäsenyyden hieman ennen vuorokauden vaihtumista. Parlamentin päätös etenee vielä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin hyväksyttäväksi.

Puoluejohtajat eivät leikkaisi puolustusmenoista - vasemmistoliiton Andersson ei haluaisi Suomen osallistuvan Naton ydinaseharjoituksiin

Kukaan eduskuntapuolueiden puheenjohtajista ei ollut valmis tinkimään Suomen puolustusbudjetista Ylen suuressa vaalikeskustelussa torstai-iltana. Vaalitentti käytiin samaan aikaan kun Turkin parlamentti oli koolla päättämässä Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista, joka hyväksyttiin yksimielisesti.

Nato-maiden puolustusmenojen pitäisi olla 2 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Ydinaseista kysyttäessä useampi puoluejohtaja totesi Suomen ottaneen kannan, jonka mukaan Suomella ei ole tarvetta tuoda ydinaseita alueelleen. Puoluejohtajista vasemmistoliiton Li Andersson oli ainoa, jonka mielestä Suomi ei voi osallistua Naton harjoituksiin, joissa olisi ydinase mukana.

Valtionhallinnon työntekijöiden työmäärä on liian suuri, kertoo etujärjestön kysely

Valtionhallinnon työntekijöistä 45 prosenttia kokee työkuormansa liian suureksi vähintään viikoittain, selviää etujärjestö Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n tuoreesta kyselystä.

Vastaajista vain kolmannes koki resurssien riittävän työtehtävien suorittamiseen määräajassa. Tämän vuoksi vastaajista lähes 60 prosenttia oli tehnyt palkatonta työtä työajan ulkopuolella kuluneen vuoden aikana.

Puolueista kokoomus ja perussuomalaiset ovat eduskuntavaalien alla esittäneet valtion alijäämän tasapainottamista muun muassa julkisesta hallinnosta leikkaamalla.

Kevään ylioppilaskirjoitukset päättää tänään saamen äidinkielen ja kirjallisuuden koe

Kevään ylioppilaskirjoitukset päättyvät tänään saamen äidinkielen ja kirjallisuuden kokeeseen.

Valtaosa abiturienteista suorittaa nyt ylioppilastutkinnon uusitun tutkintorakenteen mukaan. Heidän on kirjoitettava vähintään viisi koetta, kun aiemmin vähimmäisvaatimus oli neljä koetta.

Yo-kirjoituksiin ilmoittautui 45 600 kokelasta. Kokelaita on noin 700 vähemmän kuin keväällä 2022.

Tämän kevään ylioppilastutkinnon tulokset lähetetään lukioille 16. toukokuuta.

Vaalikampanjointi alkaa Turkissa - kampanjoinnista toivotaan hillittyä tuhoisan maanjäristyksen uhrien vuoksi

Turkissa alkaa tänään virallisesti vaalikampanjointi tulevissa presidentin- ja parlamenttivaaleissa.

Tähän mennessä lähes kaikissa tuoreissa kannatuskyselyissä on ollut johdossa opposition presidenttiehdokas Kemal Kilicdaroglu. Häntä haastaa Turkin istuva presidentti Recep Tayyip Erdogan.

Vaalit järjestetään 14. toukokuuta.

Turkkia helmikuussa järkyttänyt tuhoisa maanjäristys heijastuu myös vaaleihin. Presidentti Erdogan on kehottanut kampanjoimaan hillitysti ja välttämään esimerkiksi vaalimusiikin soittamista kaduilla uhrien kunnioittamiseksi. (Lähde: AFP)

Britannia mukaan 11 maan vapaakauppasopimukseen

Britannia liittyy CPTPP-kauppasopimukseen, pääministeri Rishi Sunakin toimisto tiedottaa. Kyseessä on maan suurin brexitin jälkeinen kauppasopimus, jota edelsivät lähes kaksi vuotta kestäneet neuvottelut.

Sopimukseen kuuluu nyt 11 maata Intian–Tyynenmeren-alueella. Britannian liityttyä joukkoon sen piirissä on yli 500 miljoonaa ihmistä ja se kattaa 15 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta, tiedotteessa kerrotaan. (Lähde: AFP)

Anton Lundell räimi kaksi maalia perille - Florida voitti Montrealin 5-2

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthersin Anton Lundell nousi ottelun yhdeksi tehotykiksi läimien kaksi maalia ja tehden yhden syötön, kun Florida otti 5–2-vierasvoiton Montreal Canadiensista.

Lundell tasoitti pelin 1–1 ensimmäisessä erässä Eetu Luostarisen syötöstä. Lundell oli syöttämässä Floridan kolmatta maalia kakkoserässä. Floridan toisen ja kolmannen maalin teki Matthew Tkachuk.

Lundell teki toisen maalinsa ja Floridan neljännen kolmoserän puolessavälissä. Montrealin Rafael Harvey-Pinard kavensi eroa, mutta Floridan etumatka oli tässä vaiheessa jo liikaa. Viime hetkellä Tkachuk teki vielä Floridan viidennen maalin Aleksander Barkovin syötöstä tyhjään verkkoon ja täydensi hattutemppunsa.