Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Blinken ja Lavrov keskustelleet Wall Street Journalin toimittajan vangitsemisesta

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskustelivat sunnuntaina puhelimitse Wall Street Journalin toimittajan vangitsemisesta Venäjällä, kertoi Venäjän ulkoministeriö tiedotteessaan.

Wall Street Journal -lehden toimittaja Evan Gershkovich vangittiin Venäjällä viime torstaina vakoilusyytteistä epäiltynä.

Blinken kertoi Twitter-tilillään vaatineensa Venäjältä Gershkovichin ja jo vuonna 2018 vangitun Yhdysvaltain entisen merijalkaväkisotilaan Paul Whelanin vapauttamista.

Whelan tuomittiin Venäjällä 16 vuoden vankeusrangaistukseen vakoilusta vuonna 2020.

Venäjän ulkoministeriön tiedotteessa Lavrovin kerrottiin sanoneen Blinkenille, että Yhdysvallat ja läntiset mediat pyrkivät tekemään asiasta luonteeltaan poliittista.

Lavrovin kerrottiin myös sanoneen, että Gershkovichin kohtalosta päättää maan oikeuslaitos.

Päätoimittajat vaativat Venäjää vapauttamaan Wall Street Journalin toimittajan

Lähes 40 kansainvälisen median päätoimittajaa tai muuta johtavaa edustajaa on allekirjoittanut avoimen kirjeen, jossa Venäjää vaaditaan vapauttamaan viime torstaina vangittu Evan Gershkovich.

Allekirjoittajat tuomitsivat tiukasti Gershkovichin vangitsemisen vakoilusyytteistä epäiltynä. Lauantaina venäläismedia kertoi Gershkovichin kiistäneen vakoilusyytteet oikeuden kuulemisessa Moskovassa.

– Venäjä antaa sen viestin, että journalismi maan rajojen sisällä on kriminalisoitu ja että ulkomaiset kirjeenvaihtajat, jotka haluavat raportoida Venäjältä, eivät nauti oikeusvaltion eduista, kirjeessä sanotaan.

Kirje on päivätty torstaille, jolloin 31-vuotias Gershkovich vangittiin, ja se on osoitettu Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläälle Anatoli Antonoville.

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan Gershkovich pidetään vangittuna ainakin toukokuun 29. päivään asti, kunnes hänen salaiseksi määrätty oikeudenkäyntinsä alkaa. Kyse on tiettävästi ensimmäisestä vakoiluepäilyjen vuoksi vangitusta ulkomaalaisesta toimittajasta Venäjällä sitten Neuvostoliiton ajan.