Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin käytän rahaa | "Minulla on ollut tosi paljon turhaa pientä ostelua" – Mikkeliläinen Katriina Korpinen oli lähes vuoden ostolakossa, kun ylimääräinen tilpehööri alkoi vaikuttaa arjen sujumiseen

Hoitovapaalla oleva Katriina Korpinen saa tukien lisäksi myös vuokratuloja, jotka menevät pitkälti asunnon laina- ja vastikekuluihin. Tämä Länsi-Savon juttu on vapaasti luettavissa. Haluamme tarjota kaikille kiinnostuneille maistiaisen sisällöistämme.

Katriina Korpisella on sääntö: meneillään olevan sesongin vaatteita ei osteta, ellei ole pakko.

Huhtikuun lopulla vanhempainvapaan päätyttyä hoitovapaalle siirtynyt Korpinen toteuttaa muutenkin periaatetta, että tarvittavat tavarat kannattaa hankkia etukäteen. Sillä tavoin on säästynyt selvää rahaa, sillä tarjouksia ehtii seurata ja vertailla rauhassa.

Perheen kotona Mikkelissä onkin valmiina jo tuplalastenrattaat, vaikka perheessä on vain yksi lapsi: kohta 10 kuukauden ikäinen hymyileväinen ja liikkuvainen Veela Korpinen.

Veelalle odotetaan kuitenkin lokakuussa saapuvaksi pikkusisarusta, ja lastenvaunujen suhteen kävi tuuri: Katriina Korpinen löysi lähes käyttämättömät tuplavaunut sadalla eurolla, kun normaalisti hinnat alkavat 300 eurosta ja yltävät yli tuhanteen euroon.

– Se oli tosi hyvä diili. Joku halusi eroon virheostoksestaan, Korpinen iloitsee.

Menot kasvavat, tulot kutistuvat

Kun perheeseen tulee lapsi, se tarkoittaa rahallisesti kahta asiaa: tulot pienenevät ja menot kasvavat. Vielä pienemmiksi tulot muuttuvat, jos jompikumpi vanhemmista jää vielä vanhempainvapaan päätyttyä lapsen kanssa kotiin hoitovapaalle. Vielä vanhempainvapaalla tuki riippuu aiemmista tuloista, mutta hoitovapaalla ei. Alle 3-vuotiaan hoitoraha ennen veroja on noin 378 euroa kuukaudessa, minkä lisäksi yhdestä lapsesta verotonta lapsilisää saa noin 95 euroa kuukaudessa.

Korpisen perheen finanssipolitiikka onkin kääntynyt perhetilanteiden muuttuessa päälaelleen. Vielä vuosi sitten Korpinen tienasi perheessä enemmän ja maksoi siksi ison osan kuluista. Nyt opiskelijasta täysipäiväiseksi luokanopettajaksi siirtynyt aviomies huolehtii valtaosasta arjen kuluja, kuten ruokaostoksista.

Omista rahoistaan Korpinen maksaa puhelin- ja internetlaskut, omat terveydenhoitokulut sekä oman luottokorttinsa lyhennykset. Luottokortilla hän maksaa yleensä esimerkiksi maksullisia pysäköintejä ja joitakin suoraveloituksia, mutta pyrkii maksamaan ne pois nopeaa tahtia, jotta korkoja ei ehdi tulla.

– Teen kaikki lapsen hankinnat, koska minulla on aikaa ja resurssia, hän lisää.

Lapsilisä riittää Veelan kuluihin

Veelaa varten hankintoja on tietty pitänytkin tehdä, mutta paljon on hankittu käytettynä. Esimerkiksi turvakaukalo on ostettu kaverilta, vauvanvaatteita kirpputorilta. Arjen säästöjä tuo, että ruokaa on tehty Veelallekin itse, lisäkuluja taas tuo se, että tytär juo osittain korviketta.

– Täytyy olla tosi tyytyväinen, ettei ole ollut sairasteleva tai allerginen lapsi. Erikoiskorvikkeet ovat tosi kalliita, Korpinen huomauttaa.

Enimmäkseen Veelan kulut kuitenkin kattautuvat tällä hetkellä lapsilisällä. Hoitoraha taas palaa täysin pakollisiin laskuihin.

Minulla on ollut tosi paljon turhaa pientä ostelua, joka alkoi oikeasti vaikuttaa siihen, miten arki sujuu.

Katriina Korpinen

Periaatteessa Korpisella on kuitenkin muitakin tuloja. Myöhemmin keväällä hän saa parin viikon ajalta loma-ajan palkkaa. Lisäksi hänellä on Joensuussa omistuskolmio, jossa perhe asui ennen kuin muutti Mikkeliin reilu vuosi sitten.

– En halunnut luopua siitä, kun ei ole varmaa, mitä jatkossa haluamme tehdä, hän sanoo.

Asunnossa on nyt vuokralaiset, ja Korpinen kattaa vuokratuloilla asuntoon liittyvät menot kuten vastikkeet ja lainat. Kääntöpuolena on, että pääomatulot nostavat hänen veroprosenttiaan.

– Jos verot huomioidaan, ei tilille jää itselle käytettävää. Mutta se [asunto] on taustalla ja maksaa lainaa pois, hän huomauttaa.

Korpisen rahankäyttöviikon suurimmat menot liittyivätkin juuri Joensuun asuntoon. Myös säästöihin hän sai hieman siirrettyä rahaa.

"Siivoustarvikkeita oli ihana ostaa"

Rahankäytössään Korpinen näkee piirteitä molemmista vanhemmistaan.

– Isällä on taipumus, joka siirtyi minulle: jos hän ei löytänyt autotallista jotakin tavaraa, hän osti uuden tilalle, hän naurahtaa.

Äiti puolestaan on ollut erittäin tiukka rahankäyttäjä, joka piti kotona myös hyötypuutarhaa. Omat taskurahansa Korpinen päätyi tienaamaan jo teini-ikäisenä, ja teki lukion jälkeen pari vuotta sekalaisia töitä: toimi uimavalvojana, siivojana, baarimikkona ja henkilökohtaisena avustajana. Nykyisin hän toimii yksityisellä puolella sosiaaliohjaajana. Peruspalkka on bruttona hieman alle 2 300 euroa, jonka päälle tulevat lisät.

– Matala korkeakoulutetun palkka, hän kuvailee.

Korpinen myöntää olevansa turhuuksiin taipuvainen. Siksi hän piti vuonna 2020 hän piti lähes koko vuoden kestäneen ostolakon, jonka aikana hän hankki ainoastaan ruokaa ja kodintarvikkeita.

– Minulla on ollut tosi paljon turhaa pientä ostelua, joka alkoi oikeasti vaikuttaa siihen, miten arki sujuu. Oli tilpehööriä ja kivoja koristeita, jotka eivät ole mitenkään tarpeellisia, hän sanoo.

– En tiedä oliko se nuoren aikuisen vai keski-ikäistyvän juttu, mutta siivoustarvikkeita oli ihana ostaa. Se on käytännöllistä, mutta ei kaikkea tarvitse.

Ostolakon jäljiltä rahankäyttöön tuli pysyvämpiäkin muutoksia, ja esimerkiksi vaatteita hän vähentää edelleen. Kun hän tuli vuoden 2021 lopulla raskaaksi, ajatukset käännettiin tulevaa kohti.

– Rahankäyttö vaikuttaa hirveästi siihen, mitä muita mahdollisuuksia on. Jos ostaa turhaa, se vaikuttaa siihen, miten paljon voi olla lapsen kanssa kotona, Korpinen sanoo.

Pieniä turhuuksia tulee kuitenkin edelleen hankittua. Ulkona liikkuessa Korpinen hankkii herkästi limsaa ja muuta evästä itselleen, vaikka Veelalle eväät olisivatkin mukana.

30-vuotisjuhlat mökillä

Omia kulujaan Korpisen perheessä syntyy myös karvaisista perheenjäsenistä. Perheellä on kaksi kissaa sekä 48-kiloinen berninpaimenkoira Nuska, jolle ruoat hankitaan usein isoissa erissä verkkokaupoista.

Perheellä on myös auto ja molemmilla vanhemmilla moottoripyörä, Korpisen tosin seisontavakuutuksella.

– Jos olisi tiukka tilanne, niistä kaikista voisi luopua, Korpinen huomauttaa.

Suurin yksittäinen meno viime kuukausina Korpisella liittyi 30-vuotisjuhliin, joita varten hän hankki herkkuja ja koristeita ja vuokrasi viikonlopuksi mökin itselleen ja kavereilleen.

– Se oli yli 500 euroa, jonka maksoin säästöistä, hän kertoo.

Perheen tulot kuitenkin kasvavat jälleen syksyllä, kun Korpinen siirtyy seuraavan lapsen vuoksi jälleen vanhempainvapaalle. Veela taas menee luultavasti osapäivähoitoon, jonka Korpinen laskeskelee olevan heille maksutonta.

Omille lapsilleen hän haluaa viestittää, että rahaa säästävät asiat kuten kokkailu ovat myös mukavaa tekemistä. Tosin jotain pientä kivaa on lapsellekin mukava hankkia.

– Eihän Veela ymmärrä vielä ilmapalloista mitään, mutta meillä on vappuilmapallo.

Lue myös: Näin käytän rahaa | Mikkeliläinen Katja Kohvakka tienasi tammikuussa reilut 1 600 euroa – "Olen luvannut itselleni, että pääsisin joskus vaikka kunnon matkalle, mutta yleensä tulee aina jotain, mikä vie sen"

Lue myös: Näin käytän rahaa | Maidontuottaja Taneli Pajunen pyörittelee arjessaan nelinumeroisia summia – Kuukausipalkan tuovat lehmät, joiden suihin uppoaa 7 000 euron ruokakuormia