Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi: "Ensimmäinen ukrainalainen F-16-hävittäjä on yksi vahvimmista merkeistä maailmalta, että Venäjä häviää"

– Ensimmäinen ukrainalainen F-16-hävittäjä on yksi vahvimmista signaaleista maailmalta, että Venäjä tulee vain häviämään oman aggressionsa vuoksi, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi keskiviikkoiltana pitämässään puheessa. Hän lisäsi, että Venäjästä tulee jatkossa entistäkin eristyneempi ja heikompi.

Ukraina on vedonnut kuukausikaupalla läntisiin liittolaismaihinsa ja pyytänyt niitä lähettämään yhdysvaltalaisvalmisteisia, 1970-luvulta asti tuotettuja hävittäjiä. Tähän mennessä Ukraina on saanut neuvostoaikaisia MIG-29-hävittäjiä Puolalta ja Portugalilta.

17. toukokuuta Britannia ja Alankomaat sopivat "hävittäjäliittouman" perustamisesta, jonka tehtävänä on huolehtia F-16-hävittäjien toimituksista ja ukrainalaislentäjien kouluttamisesta. 20. toukokuuta hankkeen kannalta tärkein maa Yhdysvallat suostui sallimaan muiden maiden lähettää valmistamiaan hävittäjiä Ukrainalle. Hävittäjäliittoumaan ovat liittyneet myös Tanska ja Portugali.

Norjan puolustusministeriö ilmoitti keskiviikkona harkitsevansa ukrainalaislentäjien kouluttamista lentämään F-16-hävittäjillä.

Zelenskyin mukaan Ukrainan ilmapuolustus Venäjän silmittömiä terroripommituksia vastaan voi olla kokonainen ainoastaan tehokkailla lentokoneilla.

– Soturimme ovat jo osoittaneet kykenevänsä hallitsemaan nykyaikaisia aseita tehokkuudella, jota meiltä ei osoitettu. Olen varma, että he menestyvät yhtä hyvin lentokoneen kanssa. Pääasia on koulutuksen ja tarjonnan nopeus, aika joka kuluu päätösten ja taivaamme varsinaisen puolustamisen välillä, Zelenskyi sanoi puheessaan.