Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

JSN:ltä langettavat päätökset Helsingin Sanomille, MTV:lle ja Caravan-lehdelle

Julkisen sanan neuvoston mukaan yleisön oikeus saada luotettavaa tietoa kärsii, jos oikaisupyynnöt hukkuvat toimituksen prosesseihin. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA
STT

STT

Julkisen sanan neuvosto JSN antoi torstaina kolme langettavaa päätöstä vuoden ensimmäisessä kokouksessaan.

JSN:n mukaan Helsingin Sanomien ja MTV:n jutuissa oli ollut olennainen asiavirhe, jota mediat eivät korjanneet lukijoiden lähettämistä korjauspyynnöistä huolimatta.

– Yleisön oikeus saada luotettavaa tietoa on sananvapauden ytimessä. Se kärsii, jos oikaisupyynnöt hukkuvat toimituksen prosesseihin, kuten yhä näyttää usein käyvän, JSN:n puheenjohtajana vuoden alussa aloittanut Eero Hyvönen sanoi neuvoston tiedotteessa.

Virheet korjattiin vasta JSN-kantelun jälkeen

Helsingin Sanomat oli julkaissut lokakuussa nettisivuillaan jutun otsikolla ”Pensselisika vaeltaa vieraille maille ja tuhoaa toisten pellot”. Jutussa väitettiin, että muslimit eivät syö lihaa.

Kantelija oli lähettänyt HS:lle jutusta kolme korjauspyyntöä. Lehti korjasi juttua joulukuussa, kun se sai tiedon JSN:lle tehdystä kantelusta.

MTV:n marraskuun alussa julkaisema juttu koski Yhdysvalloissa sijaitsevaa siltaa otsikolla ”Kaikki päättyy aikanaan: Satoja rekkoja ja kuorma-autoja tuhonnutta siltaa korotetaan vihdoin”. Jutussa oli asiavirhe siinä, kuinka paljon siltaa korotettiin.

Kantelija oli ilmoittanut asiavirheestä kolme kertaa jutun tehneelle toimittajalle ja kerran päätoimittajalle. Myös tässä tapauksessa MTV korjasi virheen vasta saatuaan tiedon JSN:lle tehdystä kantelusta.

Haastateltavalle pitää kertoa, missä juttu julkaistaan

Kolmas langettava päätös koski medioiden välistä jutunvaihtoa ja haastateltavan oikeuksia. Kantelija oli antanut haastattelun matkailuautoilun ja -vaunuilun erikoislehti Caravanille, mutta löytänyt haastattelunsa yllättäen Ilta-Sanomista. JSN:n mukaan Caravanin olisi pitänyt kertoa haastateltavalle, että haastattelua voidaan käyttää useissa eri välineissä.

Lisäksi Savon Sanomat ja Turun Sanomat saivat vapauttavan päätöksen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut