Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Maailman suurin koralliriutta on jälleen vaarassa – uhkana liian lämmin merivesi

Osa Ison valliriutan koralleista on jo haalistunut. Arkistokuva on vuodelta 2014. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Australiassa sijaitsevaa maailman suurinta koralliriuttaa uhkaa jälleen vakava vaaleneminen, kertovat useat mediat. Iso valliriutta on noin 2 300 kilometrin pituinen riuttojen ketju maan koillisrannikolla. Sydney Morning Heraldin (SMH) mukaan osa Ison valliriutan koralleista on taas alkanut haalistua.

Veden lämpötila on korallien säilymisessä ratkaisevassa asemassa. Guardianin mukaan tutkijat ovat varoittaneet, että massavaalenemiselta voidaan välttyä vain, jos meriveden lämpötila laskee seuraavien viikkojen aikana.

SMH:n haastatteleman Ison valliriutan suojelualueen päätutkijan, professori David Wachenfeldin mukaan sääennusteet eivät näytä lupaavilta. Rankkasateet, ukkoset ja pyörremyrskyt voisivat muuttaa tilannetta, mutta professori kertoo, että sellaisia ei näillä näkymin ole luvassa.

Korallit vaalenevat, kun veden lämpötila on pitkään keskilämpötilan yläpuolella. Valkaisu tapahtuu, koska korkeassa lämpötilassa koralli karkottaa symbioosissa kanssaan elävät levät, jolloin se menettää myös värinsä. Suuressa osaa riuttaa meriveden pintalämpötilat ovat nyt kaksi–kolme astetta keskilämpötilaa korkeammat.

Osa koralleista kuolee haalistumisen seurauksena. Jotkin korallilajit sietävät vaihtelevia lämpötiloja muita paremmin. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että lämpenevässä meressä lajien määrä vähenee merkittävästi.

Vaikutukset voivat tuntua maailmanlaajuisesti, koska riutat ovat keskeiset kalojen lisääntymiselle.

Noin puolet riutan koralleista kuoli perättäisissä vaalenemisissa vuosina 2016–2017, mediat kirjoittavat.

"Pahin painajainen"

Australialaisen James Cook -yliopiston professori, koralliriuttoihin erikoistuneen yksikön johtaja Terry Hughes kuvailee Guardianille tilannetta huolestuttavaksi. Hänen mukaansa kesän lämpötilojen huippu nähdään yleensä maaliskuun puolen välin tienoilla. Australiassa on kesä Suomen talvikuukausina.

Hughesin mukaan on vielä aikaista sanoa, miten tilanne etenee.

– Jos se (merivesi) ei viilene, tulemme näkemään vaalentumista, hän sanoi Sydney Morning Heraldin haastattelussa.

Ison valliriutan eteläinen osa säästyi vaalentumiselta vuosina 2016–2017. Hughesin mukaan massahaalistuminen alueella olisi hänen "pahin painajaisensa".

Tutkijat ovat jo aiempina vuosina varoittaneet Unescon maailmanperintökohteena olevan Ison valliriutan korallien tilasta. Tiedeyhteisön mukaan riutan korallien vaaleneminen on ollut ennätyksellisen vakavaa. Pari vuotta sitten arvioitiin, että riutan tila tulee vain huononemaan, ellei kasvihuonepäästöjä vähennetä.

Korallit voivat toipua, jos meren lämpötila viilenee. Toipuminen veisi kuitenkin vuosikausia.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut