Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Terrafamen liikevaihto kutistui – taustalla tehtaiden seisokit

Kaivosyhtiö Terrafamen loka–joulukuun liikevaihto oli 66,8 miljoonaa euroa, joka on 13,7 prosenttia matalampi kuin edellisenä vuonna. Vuoden viimeisen neljänneksen liiketulos oli 9,1 miljoonaa euroa pakkasella.

Terrafamen mukaan matalaan liikevaihtoon vaikuttivat viimeiselle vuosineljännekselle ajoittunut suunniteltu metallitehtaan huoltoseisokki sekä rikkivetytehtaan suunnittelematon seisokki.

Koko viime vuoden liikevaihto laski 4,7 prosenttia ja oli 310,4 miljoonaa euroa. Terrafamen mukaan edellisvuotta matalampaan liikevaihtoon vaikuttivat bioliuotusalueen korjaustöiden aiheuttama tuotannon menetys sekä loppuvuoden suunnitellut ja suunnittelemattomat seisokit metallitehtaalla.

– Nikkelin hinnanvaihtelut jatkuivat voimakkaina vuoden aikana. Maailmantalouden epävarmat näkymät pitivät nikkelin hintakehityksen alavireisenä ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Kolmannella vuosineljänneksellä nikkelin hinta nousi voimakkaasti, ja teimmekin silloin yhtiön tähänastisen historian suurimman vuosineljänneskohtaisen liikevaihdon ja myös käyttökate oli erinomainen, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen tiedotteessa.

– Vuoden lopulla nikkelin markkinahinta kääntyi jälleen laskuun, hän jatkaa.

Terrafame kertoo, että viime vuonna nikkelin tuotanto kasvoi 27 468 tonniin. Sinkin tuotanto laski 10,4 prosenttia ja oli 55 222 tonnia.

Helmikuun alussa valtioneuvosto päätti antaa Terrafamelle luvan uraanin talteenottoon. Lukkaroinen sanoo, että päätös on yhtiön toiminnan kannalta myönteinen, mutta arvion mukaan menee vielä noin kaksi vuotta ennen kuin lupa on lainvoimainen.

– Uraanilaitoksen saattaminen käyttökuntoon sekä henkilöstön rekrytoinnit ja koulutus vievät sen jälkeen vielä arviolta noin vuoden. Arvioimme, että uraanilaitos työllistää käynnistyessään noin 30 henkilöä, Lukkaroinen sanoo.