Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yhdysvaltain ja Taleban-järjestön on määrä allekirjoittaa rauhaan tähtäävä sopimus tässä kuussa

Tavoitteena on ollut yhdysvaltalaisjoukkojen vetäminen Afganistanista. AFP / LEHTIKUVA
STT AFP

STT AFP

Yhdysvallat ja afganistanilainen äärijärjestö Taleban ilmoittavat, että rauhaan tähtäävä sopimus allekirjoitetaan tässä kuussa. Sitä edeltää viikon mittainen aselepo, jonka sanotaan alkavan lauantaina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Taleban julkistivat lausunnon, jonka mukaan sopimus allekirjoitetaan 29. helmikuuta Qatarin pääkaupungissa Dohassa.

Pompeo jatkoi, että Taleban ja Afganistanin hallitus voivat aloittaa keskinäiset neuvottelunsa pian Yhdysvaltain ja Talebanin sopimuksen allekirjoituksen jälkeen.

Neuvotteluja käyty yli vuosi

Yhdysvallat on neuvotellut Talebanin kanssa yli vuoden. Tavoitteena on ollut amerikkalaisjoukkojen vetäminen Afganistanista, jonka vastapainoksi Talebanilta halutaan turvallisuustakuut ja lupaus rauhanneuvotteluista Afganistanin hallituksen kanssa.

Yhdysvalloilla on tällä haavaa Afganistanissa 12 000–13 000 sotilasta.

Ilmoitus Yhdysvaltain ja Talebanin sopimuksen allekirjoituksesta on herättänyt myönteisiä reaktioita maailmalla. Sotilasliitto Naton mukaan se voi johtaa pysyvään rauhaan Afganistanissa. Venäjä luonnehtii sopimusta merkittäväksi tapahtumaksi sodan lopettamiseksi.

Jos aselepo pitää ja sopimus allekirjoitetaan, tämä mahdollistaa amerikkalaissotilaiden vetämisen pois Afganistanista. Yhdysvaltain sotilaita on ollut maassa yli 18 vuotta. Sinä aikana on kuollut noin 2 400 amerikkalaissotilasta ja arviolta kymmeniätuhansia afgaanisotilaita, Talebanin taistelijoita ja afganistanilaisia siviilejä.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut