Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Luxemburgista tulee maailman ensimmäinen maa, jossa joukkoliikenne on ilmaista

Julkisen liikenteen liput ovat tuottaneet valtion kassaan Luxemburgissa noin 41 miljoonaa euroa vuodessa. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT AFP

Luxemburgista tulee lauantaina ensimmäinen maa maailmassa, jossa julkinen liikenne on ilmaista. Lilliputtivaltion liikenneministeriön mukaan noin 40 prosenttia maan kotitalouksista tulee säästämään joka vuosi keskimäärin sata euroa ilmaisliikenteen vuoksi.

Suurherttuakunnan asukkaat ovat innokkaita yksityisautoilijoita. Vuonna 2018 tehdyn tutkimuksen mukaan 47 prosenttia liikematkoista ja 71 prosenttia vapaa-ajan matkoista tehtiin henkilöautolla. Bussia käytettiin 32 prosenttiin matkoista ja junaa 19 prosenttiin.

Suurherttuakunnan pääkaupunki Luxemburg on surullisen kuuluisa liikenneruuhkistaan. Kaupunkiin on jo vuosia värkätty raitiovaunulinjaa, mutta se ei ole vieläkään valmistunut.

Julkisen liikenteen liput ovat tuottaneet valtion kassaan Luxemburgissa noin 41 miljoonaa euroa vuodessa. Luxemburgin joukkoliikenteen kokonaisbudjetin loppusumma on 500 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut