Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amnesty: Pakolaisten auttajia vainotaan eri puolilla Eurooppaa

Eri puolilla Eurooppaa ihmisiä syytetään, tuomitaan ja vainotaan, koska he auttavat Välimeren yli pakenevia. Asia ilmenee ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tuoreesta raportista. Yösijan tarjoaminen tai merihädästä pelastaminen voidaan tulkita ihmissalakuljetukseksi, josta voi joutua jopa vankilaan.

Raportissa tarkastellaan ihmisoikeusaktivisteihin, humanitaarista avustustyötä tekeviin vapaaehtoisiin sekä järjestöihin kohdistuvia viranomaistoimenpiteitä muun muassa Kreikassa, Italiassa ja Iso-Britanniassa.

Amnestyn mukaan poliisi ja syyttäjät väärinkäyttävät ihmissalakuljetusta koskevia lakeja estääkseen pakolaisia auttavien ihmisten ja järjestöjen toiminnan. Viranomaisten resursseja käytetään auttajien vainoamiseen sen sijaan, että tutkittaisiin rikollisia salakuljettajia, raportissa sanotaan.

Kahta pelastustyöntekijää voi odottaa jopa 25 vuoden vankeustuomio

Raportissa kuvataan, kuinka auttamistoiminta Välimerellä on vaarantunut pidätysten ja syytteiden takia. Esille nostetaan muun muassa pelastustyöntekijä Sarah Mardini ja hänen kollegansa Sean Binder, jotka pidätettiin heidän auttaessaan meren ylittäneitä pakolaisia Kreikan Lesboksen saarella. Mardinia ja Binderia syytetään laittoman maahantulon järjestämisestä ja vakoilusta. Heitä voi odottaa jopa 25 vuoden vankeustuomio.

Italiassa taas vapaaehtoiset, jotka auttavat heiveröisillä veneillä vainoa ja konflikteja pakenevia ihmisiä, ovat joutuneet lokakampanjoiden ja rikostutkimusten kohteiksi.

– Eurooppalaisten valtioiden epäonnistuminen pakolaisten ja maahanmuuttajien perustarpeiden turvaamisessa merkitsee sitä, että elintärkeiden palveluiden ja tuen tarjoaminen jää usein tavallisten ihmisten harteille, sanoo Amnestyn alueellinen tutkija Elisa De Pieri tiedotteessa.

Amnesty vaatii EU:ta ja sen jäsenmaita varmistamaan laeissaan, että vain toiminta, josta järjestäjä saa materiaalista hyötyä, kuten rahaa, katsotaan laittoman maahantulon järjestämiseksi. Ruokaa, vaatteita ja yösijaa tarjoavia sekä hukkuvia pakolaisia pelastavia ei tule tuomita laittoman maahantulon järjestämisestä tai ihmissalakuljetuksesta.