Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Öljyn kysyntä vähenee tänä vuonna, energiajärjestö ennustaa

Kysynnän lasku olisi ensimmäinen yli kymmeneen vuoteen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kansainvälinen energiajärjestö IEA ennustaa , että öljyn kysyntä vähenee tänä vuonna koronaviruksen leviämisen vuoksi. Tauti vähentää matkustamista ja taloudellista toimeliaisuutta muutenkin, järjestö arvioi. Kysynnän lasku olisi ensimmäinen yli kymmeneen vuoteen.

IEA ennusti vielä helmikuussa, että öljyn maailmanlaajuinen kysyntä kasvaisi tänä vuonna noin 825 000 tynnyrillä päivässä. Uusi ennuste on, että kysyntä väheneekin 90 000 tynnyrillä päätyen noin 99,9 miljoonaan tynnyriin päivässä.

Järjestö odottaa, että öljyn kysyntä palaa kasvu-uralle ensi vuonna. Ennuste perustuu oletukseen, että Kiina saa koronaviruksen leviämisen hallintaan maaliskuun loppuun mennessä. Kiinan vaikutus öljyn kysyntään on massiivinen. Kun öljyn kulutus laski helmikuussa 4,2 miljoonaa tynnyriä päivässä, oli Kiinan osuus 3,6 miljoonaa.

– Koronavirus vaikuttaa moniin energiamarkkinoihin, mutta vaikutus öljyyn on erityisen suuri, koska rajoitukset estävät ihmisiä matkustamasta ja pysäyttävät tavaroiden kuljetuksia, sanoi IEA:n pääekonomisti Fatih Birol.

Energiajärjestö on laatinut myös pessimistisemmän arvion, jossa Kiinan talous ei toivukaan koronaviruksen vaikutuksista nopeasti. Siinä tapauksessa öljyn kysyntä voi laskea 730 000 tynnyrillä päivässä.

– Samalla kun virus leviää muualla maailmassa, on Kiinan tilanteen kehityksellä suuri merkitys maailman energia- ja öljymarkkinoille, Birol sanoi.

Öljyn hinta laski maanantaina enimmillään 30 prosenttia, kun Saudi-Arabia rysäytti hinnan laskuun, käynnistäen öljymarkkinoilla hintasodan. Tämän käänteen vaikutuksia IEA ei ole sisällyttänyt ennusteeseensa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut