Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Italiassa yli tuhat kuollut koronavirukseen, tartunta saattaa olla jopa 10 000 britillä

Hengityssuojaimeen pukeutunut mies Etelä-Korean Soulissa. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Useat Euroopan maat kertoivat torstaina ensimmäisistä koronaviruksen aiheuttamista kuolemantapauksista. Kuolonuhreista ilmoittivat ainakin Norja, Kreikka, Puola ja Itävalta.

Italiassa koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi torstaina yli tuhannen. Kaikkiaan maassa on nyt todettu yli 15 100 koronavirustartuntaa.

Myös uusien tartuntojen määrä on jatkanut kasvuaan. Britanniassa hallituksen tieteellinen neuvonantaja Patrick Vallance arvioi torstaina, että maassa jopa 5 000–10 000 ihmisellä saattaa olla tartunta, vaikka virallisesti vahvistettuja tapauksia on vain noin 600. Terveysviranomaisten mukaan monet eivät tiedä saaneensa tartunnan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan koronavirus on kuitenkin edelleen hallittavissa oleva pandemia, kunhan valtiot tehostavat toimiaan sen torjumiseksi.

WHO:n johtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan järjestö on syvästi huolissaan siitä, että jotkut maat eivät ole poliittisesti riittävän sitoutuneita toimimaan vaadittavalla tavalla taudin saamiseksi kuriin.

– Meidän täytyy vähentää taudin leviämistä, jotta voimme pelastaa ihmishenkiä. Siksi meidän pitää löytää ja eristää niin monta tartunnan saanutta ihmistä ja heidän lähikontaktiaan kuin pystymme, Ghebreyesus sanoi.

Matkustusrajoituksia siellä täällä

Useat maat ovat päätyneet sulkemaan kouluja ja päiväkoteja viruksen takia. Lisäksi monissa maissa on kielletty erilaisia yleisötilaisuuksia, kokoontumisia ja tapahtumia sekä suljettu niin kuntosaleja, uimahalleja kuin gallerioitakin.

Myös matkustamista on rajoitettu. Esimerkiksi Tshekki kieltää matkailijat yhteensä 15 maasta estääkseen koronaviruksen leviämisen. Suomi ei ole mukana listalla.

Slovakian pääministerin mukaan myös Tshekin kansalaisia on kielletty matkustamasta listalla oleville riskialueille.

Slovakia puolestaan on ilmoittanut perjantaista alkaen päästävänsä maahan ulkomaalaisista ainoastaan puolalaiset. Puolalaisetkin pääsevät maahan vain Puolan vastaisilta rajoilta.

Kiinassa matkustusrajoituksia on tänään höllätty. Tapausten määrä on laskenut dramaattisesti epidemian alkuvaiheesta, ja esimerkiksi viruksen lähtöpisteessä Wuhanissa uusia tapauksia on ilmennyt ensimmäistä kertaa alle kymmenen.

Hubein maakunnan 56 miljoonaa asukasta on ollut eristettyinä tammikuun lopussa. Nyt esimerkiksi Qianjiangin kaupungin hallinto aikoo järjestää kuljetuksia terveille työntekijöille, jotta nämä pääsevät työpaikoilleen.

Terveet ihmiset matalan riskin alueilla saavat jälleen matkustaa maakunnan sisällä. Lisäksi osa Wuhanissa toimivista yrityksistä on saanut luvan jatkaa toimintaansa.

Norja sulkee koulut ja päiväkodit

Norja sulkee kaikki maan koulut, yliopistot ja päiväkodit kahden viikon ajaksi, kertoi maan hallitus torstaina. Yhteiskunnan kannalta kriittisissä tehtävissä työskentelevien vanhempien lapsille pitää järjestää hoito erityistoimin.

Myös kaikki kulttuuri- ja urheilutilaisuudet, mukaan lukien harjoitukset, perutaan ja esimerkiksi uimahallit suljetaan. Terveydenhuollon henkilöstö ei saa matkustaa ulkomaille. Lisäksi hallituksen toimenpidepakettiin kuuluu kahden viikon karanteeni kaikille, jotka saapuvat Norjaan pohjoismaiden ulkopuolelta.

Pääministeri Erna Solbergin mukaan 26. maaliskuuta saakka voimassa olevat toimet ovat kovimpia, mihin Norja on rauhan aikana ryhtynyt.

– Jos ryhdymme koviin toimiin nyt, voimme ehkä hellittää myöhemmin, Solberg perusteli.

Tanskalaiset ryhtivät hamstraamaan

Norjan tavoin myös Tanska päätti jo keskiviikkona kaikkien koulujen ja päiväkotien sulkemisesta. Tanskan hallitus vetosi torstaina kansalaisiin, etteivät he jatkaisi päätöksen jälkeen alkanutta elintarvikkeiden ja päivittäistavaroiden hamstraamista. Toive näytti kaikuvan suurelta osin kuuroille korville, raportoitiin kaupoista.

Baltian maista myös Liettua on päättänyt sulkea koulut ja päiväkodit. Sen sijaan Ruotsissa ei aiota tehdä vastaavaa päätöstä ainakaan tässä vaiheessa. Kansaterveyslaitoksen epidemiologin Anders Tegnellin mukaan koulujen sulkemispäätös olisi äärimmäinen toimi eikä sen vaikutuksesta viruksen leviämiseen ole varmuutta

Virossakin koulujen sulkemista vasta harkitaan. Viro ei ota satamiinsa vastaan kansainvälisiä risteilyaluksia toukokuun alkuun saakka. Maan sisä- ja valtiovarainministerit viestittivät, että myös muun laivaliikenteen jatkuminen Ruotsiin ja mahdollisesti myös Suomeen on harkinnassa.

Viron parlamentissa aiemmin päivällä puhunut pääministeri Jüri Ratas kuvasi maan olevan koronahätätilassa.

Virossa yli sadan hengen kokoontumiset vaativat erityisluvan viranomaisilta.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut