Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortum kertoo, että Uniper-kaupan kaikki viranomaisehdot täyttyneet

Energiayhtiö Fortum voi saattaa päätökseen Uniper -kaupan. Fortum kertoo tiedotteessa saaneensa tänään Venäjän kilpailuviranomaiselta FASilta ilmoituksen, että yhtiö ei tarvitse kilpailulainsäädännön alaista lupaa saattaakseen päätökseen kaupat Uniperin enemmistöosuudesta. Venäjän kilpailuviranomaisen ilmoituksen myötä kaikki kaupan edellyttämät viranomaisehdot ovat täyttyneet.

– Olemme iloisia, että viimeinenkin viranomaisehto on nyt täytetty ja voimme saattaa kaupat päätökseen. Fortumin ja Uniperin liiketoiminnot sopivat hyvin yhteen ja yhtiöillä on samankaltainen näkemys energiasektorin kehityksestä. Tämä muodostaa erinomaisen lähtökohdan tiiviin yhteistyön aloittamiselle ja strategioiden yhteensovittamiselle, sanoo Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark tiedotteessa.

Lundmark kertoi helmikuussa odottavansa, että Fortum saa vahvistettua omistusosuutensa noston Uniperissa maaliskuun loppuun mennessä. Viimeinen este oli tuolloin Venäjällä kilpailuasioista päättävän hallituksen komission hyväksyntä.

Lundmark kertoi Fortumin tilinpäätöksen yhteydessä, että asian käsittely jäi kesken, kun Venäjällä vaihtui hallitus.

Avoinna oli Lundmarkin mukaan vain tiettyjen yksityiskohtien selventäminen Venäjän kanssa.

Fortumin yhtiökokoukseen ilmoittautunut tuhatkunta osakkeenomistajaa

Fortum pitää kiinni suunnitelmistaan ja järjestää ensi viikon tiistaina Finlandia-talolla yhtiökokouksen, johon on ilmoittautunut noin tuhat ihmistä. Kokouksen järjestäminen on vastoin hallituksen ohjeistusta yli 500 ihmisen tilaisuuksien perumisesta.

Fortumin sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja Ingela Ulfves kertoo, että osakkeenomistajille on tarjottu mahdollisuutta seurata kokousta etänä videon välityksellä. Kaikkien ilmoittautuneiden ei sen takia odoteta saapuvan paikalle. Finlandia-talolta on lisäksi tarkoitus avata lisätiloja, joissa kokousta voi seurata näytöltä.

Etäseurantaa on suositeltu kaikille, jotka kuuluvat koronaviruksen riskiryhmiin, ovat viime aikoina palanneet ulkomaanmatkalta tai olleet tekemisissä koronavirukseen sairastuneen henkilön kanssa. Etänä osakkeenomistaja ei kuitenkaan voi kysyä kysymyksiä tai äänestää.

Ympäristöjärjestö WWF, joka on hankkinut yhden yhtiön osakkeen, on tehnyt kokoukselle ehdotuksen siitä, että Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoite sisällytettäisiin Fortumin yhtiöjärjestykseen ja yhtiö sopeuttaisi sen myötä toimintaansa. On vielä epäselvää, äänestetäänkö asiasta. Äänestys toteutuisi paperilipuilla.

WWF:n oikeudellinen neuvonantaja Raija-Leena Ojanen ihmettelee Fortumin aikeita järjestää kokous koronaviruksesta huolimatta.

– On hämmentävää, että Fortum on järjestämässä torso-kokousta, ja ihmiset joutuvat punnitsemaan vastakkain terveyttään ja omistajaoikeuksien käyttämistä. WWF ei ole missään nimessä kannustamassa ketään paikan päälle näissä olosuhteissa, Ojanen sanoo.

Järjestö aikoo tuoda aloitteensa yhtiökokouksen päätettäväksi tarvittaessa vuoden päästä uudelleen. Ojasen mukaan WWF:n aloite on saanut positiivista huomiota, mutta ratkaisevaa valtion omistajaohjauksen kantaa ei ole vielä kuultu.

Ketään ei voi käännyttää ovelta

Muissakin isoissa pörssiyhtiöissä harkitaan parasta aikaa, onko yhtiökokouksia mahdollista järjestää osin etäyhteydellä.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri muistuttaa, että kaikkien osakkeenomistajien on oltava tasavertaisessa asemassa. Kokoussalin ovelta ei siksi saa käännyttää ketään.

Yhtiö voi periaatteessa päättää kokouksen siirtämisestä. Lain mukaan kokous on pidettävä puolen vuoden aikana tilikauden päättymisestä eli useimpien osalta kesäkuun loppuun mennessä.

– Toinen vaihtoehto on päättää etäosallistumisesta. Tämä on jotakin, mitä olemme toivoneet jo pidemmän aikaa. Pienosakaskunnasta on tullut toiveita, että kokous kuvattaisiin siten, että sitä olisi mahdollista seurata reaaliaikaisesti ja että olisi etäkyselymahdollisuus, Lounasmeri kertoo.

Hän uskoo, että suuri osa osakaskunnasta olisi tyytyväinen, jos pieni porukka kokoontuisi fyysisesti ja muut seuraisivat etänä ja pystyisivät lähettämään kokoukseen kysymyksiä.

Suomalaisissa yhtiökokouksissa äänestetään Lounasmeren mukaan suhteellisen harvoin. Johdon vastuuvapauden, osinkojen ja esimerkiksi johdon palkkioiden kaltaiset päätökset nuijitaan siten usein ilman äänestystä.

Mutta kun äänestyksiin mennään, se tapahtuu valtaosin paperilipuilla.

– Se on se syy, miksi yleensä useimmissa isoissa yhtiökokouksissa ei vaadita äänestyksiä. Puheenjohtaja saattaa myös kertoa, että isoimpien omistajien tiedetään jo kannattavan esitystä.

Maailmalla asiakohdista äänestetään hänen mukaansa paljon useammin ja rutiininomaisesti, mikä lisää avoimuutta.

– Ehkä meidän pitäisi pakon kautta ottaa hyppäys eteenpäin.