Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Itävallassa kielletään kaikki yli viiden ihmisen julkiset kokoontumiset

Virukseen on nyt kuollut Iranissa yli 700 ihmistä. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Itävallassa kielletään kaikki yli viiden ihmisen julkiset kokoontumiset. Liikkuminen ulkona tulee rajoittaa vain välttämättömään asiointiin.

Uusista toimista päätettiin maan parlamentin ylimääräisessä istunnossa. Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz kehotti ihmisiä siirtymään kotikaranteeniin ja liikkumaan ulkona vain, kun se on aivan välttämätöntä, jotta koronaviruksen leviäminen saadaan aisoihin.

– Liikkumisen vapautta maassamme tullaan rajoittamaan rankasti. Toimenpiteet ovat tarpeen, jotta itävaltalaisten terveyttä voidaan suojella, Kurz perusteli.

Kaikki mahdolliset yli viiden henkilön kokoontumiset tullaan hajottamaan. Ihmiset voivat liikkua ulkona joko yksin tai läheistensä seurassa.

– Edessämme on vaativia, vaikeita ja tuskallisia viikkoja, liittokansleri jatkoi.

Lentoyhteydet Britanniaan, Hollantiin, Venäjälle ja Ukrainaan pannaan jäihin. Italian, Espanjan, Ranskan ja Sveitsin yhteydet on katkaistu. Tirolin alue on jo entuudestaan liki täysin eristyksissä.

Iranissa kuoli koronavirukseen pitkälti toista sataa päivässä

Iranissa koronavirukseen on kuollut päivän aikana 113 ihmistä. Päiväluku on Iranin korkein sitten epidemian alun. Virukseen on nyt kuollut maassa 724 ihmistä. Uusia tartuntoja on todettu runsaat 1 200.

Maan terveysministeriön mukaan ihmisten tulisi nyt perua kaikki matkansa ja pysyä kotona, jotta tilanne paranisi tulevina päivinä.

– Hyvä uutinen on se, että yli 4 590 tautiin sairastuneista on parantunut, ja potilaat ovat päässeet pois sairaaloista, sanoi terveysministeriön edustaja Kianoush Jahanpour televisiossa.

Tilanne on pahin maan pääkaupungissa Teheranissa ja sen ympäristössä sekä Khorasan Razavin maakunnassa, missä sijaitsee shiiojen pyhä kaupunki Mashhad. Kaupunkiin matkustaa joka vuosi runsaasti iranilaisia varsinkin persialaisen uudenvuoden aikaan, jota vietetään tulevan viikon lopussa.

Iranin koronavirusluvut kuuluvat maailman synkimpiin Kiinan jälkeen, mistä epidemia lähti liikkeelle.

Viro sulkee rajansa

Viro sulkee rajansa tiistaina ulkomaalaisilta matkustajilta koronaviruksen takia. Maan hallitus kertoi asiasta sunnuntaina aamuyöllä julkaisemassaan tiedotteessa. Rajat ovat kiinni ainakin kaksi viikkoa.

– Hallitus on päättänyt ottaa väliaikaisesti käyttöön rajatarkastukset kaikilla rajoilla, maan pääministeri Jüri Ratas sanoi.

Viron kansalaiset ja Virossa asuvien perheenjäsenet pääsevät jatkossakin maahan. Maahan pääsevien täytyy olla karanteenissa kaksi viikkoa. Ulkomaalaiset voivat kulkea Viron kautta muihin maihin. Ehtona kuitenkin on, että läpikulkumatkalla olevalla ei ole koronaviruksen oireita.

Maasta saa poistua ilman rajoituksia.

Pääsiäismessuissa ei yleisöä Vatikaanissa

Vatikaanissa perinteiset pääsiäisviikon juhlallisuudet viedään läpi ilman yleisöä koronavirusvaaran vuoksi. Juhlallisuuksiin kuuluvat muun muassa palmusunnuntain messu Pietarinaukiolla, kiirastorstain krismamessu sekä pitkäperjantain ristitiehartaus.

Pääsiäisen tapahtumat Vatikaanissa tuovat normaalisti paikalle tuhansittain ihmisiä.

Australiassa kaikkien maahan saapuvien täytyy jäädä omatoimisesti karanteeniin 14 päiväksi, kertoi maan pääministeri Scott Morrison sunnuntaina. Koronaviruksen leviämistä estävän toimen on tarkoitus tulla voimaan keskiyöllä paikallista aikaa.

Lehdistötilaisuudessa Morrisonilta kysyttiin mahdollisesta rangaistuksesta, jos maahan saapuva ei jää erityksiin. Morrisonin mukaan rangaistuksista päättävät maan osavaltiot ja territoriot.

Barcelonan olympialaisten stadionin suunnitellut arkkitehti kuoli koronavirukseen

Barcelonan kesäolympialaisten stadionin suunnitellut arkkitehti Vittorio Gregotti, 92, on menehtynyt koronavirukseen, kertoi Italian media sunnuntaina. Gregotti kuoli milanolaisessa sairaalassa keuhkokuumeeseen, kertoi muun muassa Agi-uutistoimisto.

Gregotti on suunnitellut myös Teatro degli Arcimboldi -oopperatalon ja teatterin Milanossa. Sitä käytettiin oopperaan vuosina 2002–2004, kun maailmankuulu La Scala -oopperatalo oli remontissa.

– Hän oli kansainvälisen arkkitehtuurin mestari, joka kertoi kulttuurimme tarinan, sanoi italialaisarkkitehti Stefano Boeri Facebookissa.

Myös Gregottin vaimo Mariana Mazza on hoidossa samassa sairaalassa, jossa Gregotti kuoli. Syytä ei ole kerrottu.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut