Valtionhallinnon järjestelmä ei kestänyt etätyöryntäystä

Viime perjantaina valtionhallinnon etäkäyttöjärjestelmässä oli pitkäkestoisia katkoksia. Syynä katkokseen oli etätyön räjähdysmäinen lisääntyminen, mikä juontuu koronapandemiasta.

Perjantaiset ongelmat koskivat valtionhallinnon tietoverkoista vastaavan Valtorin mukaan suurinta osaa valtionhallinnosta, mutta eivät kaikkia.

Liikenne- ja viestintäministeriön hallintojohtaja Jussi Luomajärvi arvioi, että ministeriön henkilöstöstä oli viime perjantaina etätöissä jopa noin 70–80 prosenttia. Luomajärven mukaan etäyhteyksissä oli tuolloin merkittäviä ongelmia.

– Siellä oli tunteja kestäviä katkoksia ja etäneuvotteluyhteydet eivät toimineet, Luomajärvi kertoo.

Luomajärven mukaan tilanne oli parempi maanantaina, mutta erilaisista pätkimisistä ja ongelmista on edelleen kantautunut hänen korviinsa viestiä.

Kapasiteetti loppui kesken

Valtorilla ongelmakohdaksi on koitunut etätöissä käytettävä VPN-järjestelmä, jonka avulla yhdistetään etätöitä tekevän työntekijän työasema Valtorin tarjoamaan sisäverkkoon, kertoo tuotantojohtaja Tero Latvakangas.

– Perjantaina meillä oli VPN-laitteistossa melko pitkäkestoinen katko sen takia, että kapasiteetti loppui käytännössä kesken, Latvakangas kertoi.

Kapasiteettia on lisätty viikonlopun aikana, eikä maanantaina Latvakankaan mukaan enää ollut katkoksia ja etätyöt onnistuivat.

Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professorin Raimo Kantolan mukaan edellytykset etätyön tekemiselle ovat Suomessa nykypäivänä tietoliikenneverkkojen osalta hyvät.

Sen sijaan organisaatiopäässä pitää omien serverien kohdalla käydä läpi järjestelyjen riittävyys. Muun muassa opetuksen siirtäminen etäopetukseksi voi olla hyvin kuormittavaa.

– Jos tehdään interaktiivinen opetustilanne internetin yli, niin se vaatii todella paljon serverikapasiteettia. Sitä ei välttämättä ole nyt ostettuna valmiina. Ne järjestelyt pitää tehdä, ja siinä menee jonkin aikaa.

Järjestelmät pitää käydä läpi ja katsoa, että kapasiteettia riittää jokaiseen käyttötarkoitukseen.

– Kuormitus ei ole ongelma, se on vain järjestelykysymys.

Mainos: RTV Jyväskylä

Mainos: Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut

Etusivulla nyt

Mainos: Keskisuomalainen

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut