Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavirus iski myös Euroviisuihin: laulukilpailu perutaan tältä vuodelta

Euroviisuja ei järjestetä tänä vuonna koronavirusvaaran takia, kertoo Euroopan yleisradioliitto EBU. Euroviisut oli määrä järjestää tänä vuonna Hollannin Rotterdamissa 12.–16. toukokuuta.

EBU:n mukaan viime viikkojen aikana viisujen järjestämiselle on pohdittu erilaisia toteuttamistapoja, mutta koronaviruksen aiheuttama epävarmuus ja osallistujamaiden sekä Hollannin viranomaisten rajoitukset ovat johtaneet siihen, että kisa on pakko perua.

– EBU on tehnyt vaikean päätöksen ja todennut, että livetapahtuman eteenpäin vieminen on nyt mahdotonta, EBU:n keskiviikkona lähettämässä tiedotteessa sanotaan.

EBU:n mukaan laulukilpailua ei perumisen sijaan vain siirretty myöhempään ajankohtaan, koska koronan aiheuttama epävarmuus todennäköisesti jatkuu Euroopassa tulevina kuukausina. Kilpailun järjestäminen myöhemmin tänä vuonna tarkoittaisi myös sitä, että voittajamaalle jäisi vähemmän aikaa järjestää ensi vuoden Euroviisut tavalliseen tapaan toukokuussa.

Aiemmin muun muassa spekuloitiin, että jokainen osallistujamaa olisi lähettänyt edustajansa esityksen tv-studiosta. EBU:n mukaan Euroviisujen ytimeen kuitenkin kuuluu, että eri maiden delegaatiot, artistit ja fanit kokoontuvat samaan paikkaan. Lisäksi kisojen järjestäminen samassa paikassa takaa artisteille samanlaiset puitteet kisaan.

Kankaanrannan nousu viisulavalle ei ole vielä varmaa

EBU:n mukaan tälle vuodelle kaavailtujen Euroviisujen järjestäjätahojen, kuten Rotterdamin kaupungin, kanssa jatketaan keskusteluja ensi vuoden laulukilpailun järjestämisestä.

– Toivomme, että ihmiset jaksavat odottaa, kun selvitämme tämän ennennäkemättömän päätöksen seurauksia, ja että ihmiset odottavat kärsivällisesti tulevien päivien ja viikkojen lisätietoja.

Suomen euroviisuedustajaksi valittiin Uuden musiikin kilpailussa (UMK) maaliskuun alussa Aksel Kankaanranta kappaleella Looking Back. EBU kertoo käyvänsä keskusteluja eri tahojen kanssa siitä, nähdäänkö tänä vuonna valitut eri maiden edustajat ensi vuonna viisulavalla. Päätöksestä kerrotaan myöhemmin.

Ylen UMK:n tuottaja Anssi Autio pitää Euroviisujen perumista nykytilanteessa järkevänä. Autio kertoo Ylen tiedotteessa, että UMK:n jatkosta tiedotetaan lähiviikkoina. Aiemmin ehdittiin jo kertoa, että ensi vuoden UMK:n kappalehaku alkaisi syyskuussa 2020.