Mariupolin taistelut voivat jatkua pitkään – Ukrainalaiset linnoittautuvat terästehtaan alueelle, eivätkä suostu antautumaan

Tässä jutussa seurasimme Ukrainan sodan tapahtumia sunnuntaina hetki hetkeltä.

Ukrainan sota

Päivän tärkeimmät tapahtumat

7.33 USA:n lupaamaa sotilaskalustoa on alkanut saapua Ukrainaan, Valkoisen talon virkamies kertoo CNN:lle.

8.03 Trostjanetsin pormestari Juri Bova väittää ukrainalaisen radiokanavan haastattelussa, että viranomaiset ovat löytäneet Bilkan kylästä merkkejä kemiallisista aseista.

9.45 Britannian puolustusministeriö jakoi tänä aamuna Twitterissä tiivistelmän uusimmista tiedustelutiedoistaan.

10.35 Ukrainalaisjoukot eivät ole antautuneet Mariupolissa.

11.10 Ukraina on keskeyttänyt siviilien evakuoinnin maan itäosista päiväksi.

11.41 Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut iskeneensä viime yönä ammustehtaaseen Brovaryn lähellä Kiovan alueella.

12.30 Ukrainan sodassa on kaatunut jälleen yksi venäläiskenraali.

12.45 Ukraina pyytää G7-mailta 50 miljardin dollarin taloudellista tukea.

13.07 Ukrainalaisjoukot jatkavat Mariupolin puolustamista Venäjän antautumisvaatimuksista huolimatta.

13.24 Ukrainan valtion pelastuspalvelu kertoo löytäneensä Borodjankasta 41 ihmisen ruumiit.

15.56 Harkovan pommituksissa ilmoitetaan viidestä kuolonuhrista.

16.43 "Mariupol ei ole kaatunut", kommentoi Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal.

18.30 Rauhanneuvottelut ovat jäissä. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kommentoi CBS Newsille, että maiden välillä ei ole ollut viime aikoina diplomaattista yhteydenpitoa.

20.58 Sotilasasiantuntijan mukaan taistelut Azovstalin terästehtaan alueella Ukrainan Mariupolissa voivat kestää pitkään.

22.35 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi keskustelleensa Kansainvälisen valuuttarahaston toimitusjohtajan Kristalina Georgievan kanssa Ukrainan taloudellisen vakauden varmistamisesta ja valmistautumisesta sodanjälkeiseen jälleenrakennukseen.

Zelenskyi twiittasi asiasta myöhään sunnuntai-iltana.

20.58 BBC:n haastatteleman sotilasasiantuntijan mukaan taistelut Azovstalin terästehtaan alueella Ukrainan Mariupolissa voivat kestää pitkään. Turvallisuuskonsultti Justin Crump kertoi BBC:lle, että Azovstalissa olevat joukot pystyvät puolustautumaan terästehtaan alueella tehokkaasti sissitaktiikoita hyödyntäen.

– He ovat todella valmiita puolustukseen, koska heillä oli yli 50 päivää aikaa linnoittaa aluetta ja rakentaa pakoreittejä, Crump sanoi.

Crump arvioi, että Azovstalissa on noin 800 ukrainalaistaistelijaa ja joukkoihin kuuluu Azovin pataljoonan sotilaita. Azovin pataljoona perustettiin vapaaehtoisista sotilaista, joista monilla oli yhteyksiä äärioikeistoon.

– Sotilaat siellä eivät halua joutua vangiksi. En usko, että he antautuvat, Crump sanoi.

19.27 Harkovan pommituksista leviää twiitti, jossa World Central Kitchen Nate Mook esittelee tuhoutuneen hätäapukeittiön raunioita. Mookin mukaan neljä keittiön henkilökuntaan kuuluvaa loukkaantui iskussa.

World Central Kitchen perustaa yhteisökeittiöitä katastrofialueille. Sillä on keittiöitä 30:ssä Ukrainan kaupungissa ja se kertoo tarjoavansa lähes 300 000 ateriaa päivässä.

18.30 Ukrainan ja Venäjän rauhanneuvottelut ovat jäissä. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kommentoi CBS Newsille, että maiden välillä ei ole ollut viime aikoina diplomaattista yhteydenpitoa. Lisäksi Kuleba sanoi, että Mariupolin vaikea tilanne saattaa estää neuvotteluiden jatkumisen.

– Tilanne Mariupolissa on kamala ja sydäntäsärkevä, Kuleba sanoi.

Ministerin mukaan Mariupolin kaupunkia ei käytännössä enää ole olemassa.

– Venäjän armeijan käytöksen perusteella he ovat päättäneet tuhota kaupungin maan tasalle hinnalla millä hyvänsä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että Venäjän uudet sotarikokset tekisivät neuvottelemisen mahdottomaksi.

16.43 "Mariupol ei ole kaatunut", kommentoi Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal. ABC-kanavalle haastatellun Smyhalin mukaan ukrainalaiset hallitsevat edelleen osia kaupungista. Aiemmin Venäjän puolustusministeriö on tiedottanut, että maa on ottanut Mariupolin kaupunkialueet haltuunsa ja Venäjä on vaatinut loppuja kaupungin ukrainalaisjoukoista antautumaan.

"Yksikään suuri kaupunki Ukrainassa ei ole kaatunut. Vain Herson on Venäjän armeijan hallinnassa, mutta kaikki muut kaupungit ovat Ukrainan hallinnassa", hän jatkoi.

Shmyhalin mukaan yli 900 ukrainalaista kaupunkia tai kylää on vapautettu venäläisten hallinnasta helmikuussa alkaneen hyökkäyksen jälkeen.

– Meillä ei ole aikomustakaan antautua, Shmyhal sanoi CNN:n mukaan.

Samalla Smyhal kertoi Ukrainan pyrkivän lopettamaan sodan niin diplomaattisesti kuin mahdollista.

Shmyhal kertoi myös osallistuvansa Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin kokouksiin Washingtonissa tällä viikolla ja hakevansa lisää taloudellista apua Ukrainalle.

15.56 Harkovan kaupungin viranomaiset kertovat, että viisi ihmistä on kuollut ja 13 loukkaantunut kaupunkiin kohdistuneessa pommituksessa.

Pelastustoimet paikalla ovat käynnissä, raportoi Ukrainan yleisradioyhtiö.

14.25 Ukrainan rikkain mies Rinat Ahmetov kertoo Reutersille aikovansa jälleenrakentaa sodassa kärsineen Mariupolin kaupungin. Ahmetov omistaa kaupungissa kaksi laajaa terästehdasta.

Ahmetov kuvailee Reutersin haastattelussa Mariupolin tilanteen olevan "globaali tragedia", mutta myös esimerkki sankarillisuudesta.

– Mariupol on ollut ja tulee aina olemaan ukrainalainen kaupunki.

Ahmetov omistaa Metinvestin, joka on Ukrainan suurin teräksenvalmistaja.

13.44 Katolisen kirkon ylin hengellinen johtaja paavi Franciscus toivoi perinteisessä pääsiäissunnuntain puheessaan rauhaa sodan repimään Ukrainaan. Vatikaanissa pitämässään Urbi et Orbi -puheessaan paavi myös toivoi, että sota Euroopassa saisi ihmiset tietoisemmiksi maailman muista sodista ja konflikteista.

Franciscus viittasi Ukrainan sodan lisäksi levottomuuksiin muun muassa Jerusalemissa, Afrikassa, Myanmarissa ja Afganistanissa. Hän mainitsi erityisesti lasten kärsimyksen.

13.41 Italian pääministeri Mario Draghi valittelee sunnuntaina Corriere della Sera -lehdessä julkaistussa haastattelussa, että diplomaattiset yritykset saada Venäjän presidentti Vladimir Putin lopettamaan sotansa Ukrainassa ovat olleet tuloksettomia.

– Alan uskoa, että ihmiset ovat oikeassa sanoessaan, että "hänelle puhuminen on turhaa, se on pelkkää ajanhukkaa", Draghi sanoo haastattelussa.

Kuten moni muukin myös Draghi sanoo pitäneensä konfliktin alkuvaiheessa Venäjän nopeaa voittoa todennäköisenä. Nyt hän huomauttaa, ettemme tiedä, miten lopulta käy. Hän ei näe merkkejä siitä, että ukrainalaiset olisivat valmiita hyväksymään Venäjän miehityksen.

13.35 Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo saksalaisen sanomalehden Bild am Sonntagin mukaan, että uudet Venäjän vastaiset pakotteet voisivat kohdistua Venäjän suurimpaan pankkiin Sberbankiin. Von der Leyenin mukaan pakotteita voisi kohdistaa myös öljyntuotantoon.

Bild am Sonntagin haastattelusta ovat uutisoineet muun muassa Reuters ja The Guardian.

13.24 Ukrainan valtion pelastuspalvelu kertoo löytäneensä Borodjankasta 41 ihmisen ruumiit. Kuolleet olivat sortuneiden kerrostalojen raunioissa.

Pelastuspalvelu kertoo asiasta Telegramissa. Suomessa asiasta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Kiovan luoteispuolella sijaitseva Borodjanka on ollut venäläisten ankaran pommituksen kohteena.

13.07 Ukrainalaisjoukot jatkavat Mariupolin puolustamista Venäjän antautumisvaatimuksista huolimatta, kaupungin viranomaiset kertovat CNN:n mukaan. Venäjän joukot väittivät aiemmin saaneensa Mariupolin hallintaansa ja antoivat Ukrainan sotilaille iltapäivään asti aikaa antautua.

Venäjän mukaan Mariupolin viimeiset ukrainalaisjoukot olisi saarrettu Azovstalin terästehtaan alueelle. Mariupolin pormestarin neuvonantaja kuitenkin kertoo, että taistelut jatkuivat viime yönä myös muualla kaupungissa. CNN ei ole pystynyt vahvistamaan väitettä.

12.45 Ukraina pyytää G7-mailta 50 miljardin dollarin taloudellista tukea. Asiasta kertovat muun muassa Reuters ja The Guardian.

Maa harkitsee myös ottavansa käyttöön nollaprosenttisia kuponkilainoja helpottaakseen sodan aiheuttamaa budjettivajetta. Presidentin talousneuvonantaja Oleh Ustenko kertoi suunnitelmasta sunnuntaina valtion televisiossa.

12.30 Ukrainan sodassa on kaatunut jälleen yksi venäläiskenraali. Kyseessä kerrotaan olevan kenraalimajuri Vladimir Frolov. Hän oli Venäjän 8. armeijakunnan apulaiskomentaja.

Frolovin kuolemasta ja hautajaisista kerrotaan Pietarin hallinnon verkkosivuilla lauantaina julkaistussa tiedotteessa, jonka mukaan Frolovin hautajaisseremoniaan osallistui Pietarin kuvernööri Aleksandr Beglov.

Ukrainan sodassa on kuollut tähän mennessä ainakin kahdeksan Venäjän armeijan kenraalia.

12.08 Ukrainan viranomaiset ovat vedonneet idässä Donbasin alueella oleviin ihmisiin, jotta nämä pakenisivat Venäjän hyökkäystä maan länsiosiin. Ukraina on syyttänyt Venäjän joukkoja siviili-infrastruktuuriin kohdistuneista iskuista.

Varapääministeri vaatii Venäjän joukkoja sallimaan evakuoinnit myös saarretusta ja katastrofaalisessa tilassa olevasta Mariupolin satamakaupungista. Venäjän joukot ovat väittäneet saaneensa kaupungin hallintaansa ja antaneet Ukrainan sotilaille iltapäivään asti aikaa antautua.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti jo aiemmin, että jos Venäjän joukot tappavat Mariupolia puolustavat ukrainalaissotilaat, rauhanneuvottelut lähes kaksi kuukautta kestäneen sodan lopettamiseksi päättyvät.

12.00 YK varoittaa, että monilla Ukrainasta paenneilla ei ole enää kotia mihin palata.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan Ukrainasta on paennut sotaa tähän mennessä lähes viisi miljoonaa ihmistä. Noin 90 prosenttia paenneista on naisia ja lapsia.

Valtaosa paenneista (lähes 2,7 miljoonaa) on suunnannut Puolaan. Seuraavaksi eniten, noin 720 000 paennutta, on saapunut Romaniaan, The Guardian kertoo.

11.51 Ukrainan asevoimien julkaiseman tiedotteen mukaan maan itäosissa hyökkäykseen valmistautuvat venäläisjoukot kärsivät "merkittävistä huolto-ongelmista". Tiedotteen mukaan venäläisjoukkojen tyytymättömyys kasvaa ja niiden moraali on alhainen.

Tiedotteen mukaan joukot ovat onnistuneet ongelmistaan huolimatta keräämään ammusvarastoja.

11.41 Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut viime yönä iskeneensä ammustehtaaseen Brovaryn lähellä Kiovan alueella. Kansainväliset mediat kertoivat aiemmin Brovaryn pormestarin kertoneen ohjusiskusta.

Paikan päällä oleva uutistoimisto AFP:n toimittaja ei ole havainnut tuhoja, savua tai tulta.

11.10 Ukraina on keskeyttänyt siviilien evakuoinnin maan itäosista päiväksi. Maan varapääministerin Iryna Vereshtshukin mukaan Venäjän kanssa ei ole saatu aikaan sopua tulitauosta evakuointireiteille eikä humanitaarisia käytäviä voida siten tänään avata.

Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan itäosiin vedettyään sotilaansa pois Pohjois-Ukrainasta.

Venäjän takaraja ukrainalaisjoukoille antautua Mariupolissa umpeutui, Ukrainan mukaan sotilaat aikovat taistella "loppuun asti"

10.58 Bulgaria kieltää Venäjän lipun alla kulkevia aluksia saapumasta sen Mustanmeren satamiin. Kielto on osa EU:n Venäjälle langettamia sanktioita.

Kiellosta poiketaan ainoastaan humanitaarista apua etsivien sekä polttoaineita, ruokaa tai lääkkeitä EU-maihin kuljettavien laivojen kohdalla.

Bulgarian Merenkulkulaitos kertoo asiasta verkkosivuillaan. Asiasta uutisoi The Guardian.

10.35 Ukrainalaisjoukot eivät ole antautuneet Mariupolissa, Reuters kertoo.

Antautumisesta ei ollut merkkejä kolme tuntia sen jälkeen, kun venäläisten antama aika alueelta poistumiselle alkoi. Venäjä vaatii jäljellä olevia ukrainalaistaistelijoita laskemaan aseensa henkensä säilyttämiseksi.

Reuters kertoo ukrainalaiseen sotilasraporttiin perustuen, että Venäjä jatkoi aamulla ilmaiskujaan Mariupoliin.

Taistelut strategisesti tärkeästä Mariupolista ovat jatkuneet käytännössä sodan alusta asti. Venäjä yrittää vallata kaupungin luodakseen reitin oman alueensa ja Krimin välille.

10.29 Paikallisviranomaisen mukaan Venäjä iski tänä aamuna Kiovan laitamilla sijaitsevaan Brovaryn kaupunkiin. Brovaryn pormestari  Igor Sapozhkon mukaan paikallista infrastruktuuria vaurioitui iskussa. Kuolonuhreista tai loukkaantuneista ei ole toistaiseksi tietoa, BBC kertoo.

9.45 Britannian puolustusministeriö jakoi tänä aamuna Twitterissä tiivistelmän uusimmista tiedustelutiedoistaan.

Raportin mukaan Venäjän tavoitteet Ukrainassa ovat säilyneet ennallaan, vaikka hyökkäyksen painopiste on siirtynyt maan itäosiin. Venäjä yrittää pakottaa Ukrainan luopumaan "euroatlanttisesta suuntautumisestaan" ja haluaa vahvistaa omaa vaikutusvaltaansa Ukrainassa.

Venäjä jatkaa kaluston siirtämistä Valko-Venäjältä Itä-Ukrainaan, muun muassa Harkovan ja Severdonetskin lähistölle. Venäjä myös jatkaa tykistöiskuja kohteisiinsa Itä-Ukrainassa, missä se suunnittelee hyökkäyksensä jatkamista.

8.58 Neuvostoliiton entisen johtajan Nikita Hrushtshovin tyttärentytär, kansainvälisen politiikan professori Nina Hrushtshova varoittaa, että Venäjä saattaa olla valmistautunut ydinaseen käyttöön Ukrainassa. Hrushtshova kertoo näkemyksestään BBC:n haastattelussa.

Hrushtshova uskoo Venäjän presidentti Vladimir Putinin olevan valmis mihin tahansa voittaakseen sodan.

Hrushtshova on Putinin pitkäaikainen kriitikko.

8.33 Itsenäinen ukrainalainen journalistinen sivusto The Kyiv Independent siteeraa Twitterissä Suomen ulkoministeri Pekka Haaviston Ylelle antamaa haastattelua.

Haavisto totesi haastattelussa, ettei Venäjältä tulevaa Nato-uhittelua ole syytä hätkähtää.

Ulkoministeri Haavisto Ylellä: Venäjän Nato-uhittelusta ei kannata hätkähtää

8.03 Trostjanetsin pormestari Juri Bova väittää ukrainalaisen radiokanavan haastattelussa, että viranomaiset ovat löytäneet Bilkan kylästä merkkejä kemiallisista aseista. Asiasta kertoo The Guardian.

Bovan mukaan venäläisten aiemmin miehittämästä Bilkasta löydettiin todisteita esimerkiksi sariinin käytöstä.

The Guardian ei ole pystynyt vahvistamaan väitettä.

CNN: Ukrainan Zelenskyi varoittaa ydinaseiden ja kemiallisten aseiden käytöstä: "Koko maailman tulisi olla huolissaan"

7.49 Venäjän eilisissä iskuissa Kiovaan kuoli yksi ihminen ja loukkaantui useita, kertoo kaupungin pormestari Vitali Klitshko. Asiasta uutisoi muun muassa The Guardian.

Loukkaantuneiden joukossa on neljä yhteisökeittiö World Central Kitchenin työntekijää. Voittoa tavoittelematonta järjestöä pyörittää espanjalais-amerikkalainen julkkiskokki José Andrés. Hän kertoi asiasta Twitterissä.

7.33 USA:n lupaamaa sotilaskalustoa on alkanut saapua Ukrainaan, Valkoisen talon virkamies kertoo CNN:lle.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden hyväksyi aiemmin tällä viikolla 800 miljoonan dollarin arvoisen lisäavustuspaketin, joka sisältää aseita, ammuksia ja muuta sotilasavustusta Ukrainalle.

Paketti sisältää myös raskasta aseistusta, kuten helikoptereita, kenttätykkejä ja drooneja.

Vielä jokunen viikko sitten osa Bidenin hallinnosta pelkäsi raskaan aseistuksen tarjoamisen eskaloivan tilannetta liikaa.

USA on tarjonnut Ukrainalle sotilasavustusta nyt yhteensä yli kolmen miljardin dollarin edestä.

CNN: Ukrainaan on alkanut saapua Yhdysvaltain aiemmin tällä viikolla lupaamaa raskaampaa sotakalustoa

7.00 Tässä kooste yön tapahtumista:

Venäjän puolustusministeriön edustaja väittää, että Mariupolin kaupunkialueet olisi tyhjennetty lähestulkoon täysin Ukrainan puolesta taistelevista joukoista, kertoo venäläisuutistoimisto Tass.

Edustajan mukaan ukrainalaisia taistelijoita olisi enää Azovstalin metallitehtaalla, joka puolestaan olisi venäläisten saartama. Tehtaalta hakee suojaa hänen mukaansa korkeintaan 2 500 ihmistä.

Venäjän väitteistä on kertonut englanniksi ainakin uutistoimisto AFP ja yhdysvaltalaislehti New York Times.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan sanoi lauantaina, että Mariupolin viimeisten ukrainalaisten joukkojen eliminointi merkitsisi loppua Ukrainan neuvotteluille Venäjän kanssa.

Venäjä julkaisi videon, jolla väitetään esiintyvän uponneen Moskvan miehistöä

Venäjän puolustusministeriö on julkaissut 30-sekuntisen videon, jolla väitetään esiintyvän aiemmin tällä viikolla uponneelta Moskvalta pelastettuja miehistön jäseniä. Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaivan miehistön väitetyt jäsenet tapasivat videolla Venäjän laivaston komentajan.

Asiasta ovat kertoneet uutistoimisto AFP:n lisäksi muun muassa yhdysvaltalaiskanava CNN ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

AFP:n mukaan Venäjä on väittänyt aiemmin kaikkien miehistön jäsenten pelastuneen. BBC:n mukaan tätä ennen ei ole esitetty mitään todisteita siitä, että Moskvan miehistöä olisi kuitenkaan selvinnyt hengissä.

Zelenskyi lupaa tarjota väliaikaista majoitusta kotinsa menettäneille

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lupaa tarjota väliaikaista majoitusta kaikille niille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan toisaalle Ukrainan rajojen sisällä. Hän kertoo asiasta tuoreeltaan julkaistussa lausunnossa, jossa hän alleviivaa tämän olevan vasta ensimmäinen vaihe.

Zelenskyi lupaa tarjota väliaikaista majoitusta kotinsa menettäneille, maan uudelleenrakentamisen yhteydessä voidaan presidentin mukaan korjata myös vanhoja ongelmia

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut