Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Venäjällä levitetään valeuutista, jonka mukaan eduskunta olisi jo äänestänyt Suomen liittymisestä Natoon – taustalla "Putinin kokin" rahoittamaksi väitetty sivusto

Useat venäläiset mediat levittävät valeuutista, jonka mukaan Suomen eduskunta olisi jo äänestänyt Natoon liittymisestä. Asiasta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Valeuutisen mukaan eduskunnan enemmistö olisi äänestänyt Nato-jäsenyyden puolesta. IS kertoo, että esimerkiksi Fan-sivusto jakaa väitettä, jonka mukaan 124 kansanedustajaa olisi "suhtautunut myönteisesti" Nato-jäsenyyteen.

Tiedon väitetään löytyvän eduskunnan virallisilta sivuilta, vaikka uutiseen ei ole liitetty minkäänlaista linkkiä eduskunnan verkkosivuille.

– Venäjän ulkoministeriö sanoi aiemmin, että Suomen ja Ruotsin liittymisellä Natoon voi olla vakavia seurauksia. Se totesi, että päätös voi vaikuttaa kielteisesti kahdenvälisiin suhteisiin, Fan-sivustolla kirjoitetaan.

Uutistoimistoksi itseään kutsuvan Fan-sivuston on kuvailtu muodostavan Venäjän trollitehtaasta kehitetyn mediayhtymän "ytimen". Sen taustalla vaikuttaa "Putinin kokkina" tunnettu oligarkki, Wagner-palkka-armeijan omistajaksi epäilty Jevgeni Prigožin.

Valeuutista Suomen Nato-äänestyksestä on jaettu lukuisissa venäläismedioissa ja Fan-sivuston artikkeli nousi Venäjällä yhdeksi viikonlopun luetuimmista Suomi-aiheisista uutisista.

Esimerkiksi Yakutsk.ru-sivusto väittää virheellisesti, että Yle olisi uutisoinut eduskunnan Nato-äänestyksestä. Todellisuudessa Ylen perjantaina julkaisemassa uutisessa kerrotaan, kuinka moni kansanedustaja on ilmoittanut kannattavansa Nato-jäsenyyttä.

Suomen eduskunta käsittelee vasta selontekoa muuttuneesta turvallisuustilanteesta.