SPR:n Ukraina-keräykseen on lahjoitettu jo yli 29 miljoonaa euroa – "Valitettavasti maapallon kriisit eivät ota jonotusnumeroa"

Suomen Punaisen Ristin (SPR) Ukraina-keräykseen on lahjoitettu tämän viikon alkuun mennessä jo yli 29 miljoonaa euroa, järjestö kertoo tiedotteessaan.

Järjestö muistuttaa, että Ukrainan sodan seuraukset ulottuvat myös maan ulkopuolelle. Esimerkiksi Venäjältä ja Ukrainasta tuotavasta vehnästä riippuvaisen Itä-Afrikan ruokapula on pahenemaan päin.

– Valitettavasti maapallon kriisit eivät ota jonotusnumeroa ja odota vuoroaan, SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen toteaa tiedotteessa.

Esimerkiksi Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa yli 14 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta. SPR:n Korhosen mukaan määrän pelätään nousevan tänä vuonna Itä-Afrikassa yli 20 miljoonaan. Ruuan hinta on jo noussut alueella.

Ukrainan sodan lisäksi ruokapulaan vaikuttaa ilmastonmuutos. Itä-Afrikkaan ennustetaan kuivinta kesää 40 vuoteen.

– Ihmiset ovat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa aiempien kuivuuskausien, tulvien, kulkusirkkojen, koronapandemian ja osassa aluetta myös konfliktien vuoksi, tiedotteessa kuvaillaan.

SPR on välittänyt tähän mennessä katastrofirahastostaan noin 7,9 miljoonaa euroa Ukrainaan ja sen lähialueille. Raha on välitetty kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatioon.

– Apua tarvitaan myös pitkällä aikavälillä, sillä monet ovat menettäneet paitsi kotinsa, myös elinkeinonsa, SPR:n Korhonen kertoo tiedotteessa.

Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelma UNDP arvioi tällä viikolla, että sodan pitkittyessä yhdeksällä kymmenestä ukrainalaisesta on riski ajautua köyhyyteen tai lähelle sitä. Lisäksi Ukrainan hallituksen mukaan puolet maan yrityksistä on joutunut sodan takia lopettamaan toimintansa.

UNDP: Yhdeksän kymmenestä ukrainalaisesta voi ajautua köyhyyteen tai sen partaalle, jos sota pitkittyy

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut