Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö, Biden ja Andersson pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden Valkoisessa talossa – Niinistö mainitsi Turkin kielteiset kommentit

Valkoisessa talossa vierailevat presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson pitävät tiedotustilaisuuden yhdessä Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kanssa. Tilaisuuden on tarkoitus alkaa noin kello 17.30.

Voit seurata tiedotustilaisuutta suorana alta löytyvästä linkistä.

Tilaisuus alkaa vartin myöhässä. Kolmikko astelee lavalle torvisoiton saattelemana.

Tänään on erittäin hyvä päivä, Biden hehkuttaa.

Hänen mukaansa on hienoa, että Niinistö ja Andersson ovat vieraina Valkoisessa talossa.

Bidenin mukaan viime vuosina on kyseenalaistettu, onko Nato enää relevantti. Nyt siitä ei kuitenkaan ole hänen mukaansa enää epävarmuutta.

Suomi ja Ruotsi ovat jo valmiiksi Naton läheisimpiä kumppaneita esimerkiksi ihmisoikeuksien edistämisessä ja ilmastonmuutosta vastaan taistelemisessa, Biden luettelee.

Suomi ja Ruotsi täyttävät kaikki Naton vaatimukset ja vähän enemmänkin, Biden sanoo.

– Suomi ja Ruotsi tekevät Natosta vahvemman.

Biden muistuttaa, kuinka USA:ta kiirehdittiin tukemaan 9/11-iskujen jälkeen vuonna 2001. USA ei ikinä unohda tätä, Biden sanoo.

Naton tarkoitus on puolustautua aggressioilta, Biden kuvailee. Sen laajeneminen ei uhkaa ketään.

Naton avoimien ovien politiikka antaa valtioille mahdollisuuden valita, mitä haluavat. Näin Suomi ja Ruotsi ovat nyt toimineet, Biden kuvailee. Naton ovet pysyvät auki, hän painottaa.

Bidenin mukaan Suomen ja Ruotsin kanssa tehdään yhteistyötä uhkien torjumiseksi myös jäsenyysprosessin aikana.

Biden kiittää Niinistöä ja Anderssonia Yhdysvaltoihin matkustamisesta. Hän odottaa, että voi kutsua Ruotsia ja Suomea Nato-liittolaisiksi.

17.57 Niinistö aloittaa puheenvuoronsa.

Olemme täällä erittäin hyvästä syystä, Niinistö sanoo.

– Nato-prosessi on näyttänyt suomalaisen demokratian voiman.

Niinistö kertoo, että Bidenin kannustus heidän maaliskuisessa tapaamisessaan oli oleellista Suomen Nato-prosessin etenemisen kannalta. Niinistö muistuttaa myös, että suomalaisten maanpuolustustahto on maailman korkeimpia.

– Toivomme voimakasta tukea kaikilta Nato-mailta ja jäsenyyden pikaista ratifiointia.

Vastauksena Turkin kielteisiin kommentteihin Niinistö korostaa Suomen suhtautuvan vakavasti terrorismiin ja sen vastustamiseen. Niinistö sanoo myös, että Suomella ja Turkilla on aina ollut hyvät suhteet.

Venäjän sota Ukrainassa on muuttanut turvallisuustilanteen Euroopassa, Niinistö sanoo. Hän viittaa Bidenin aiempiin kommentteihin toteamalla, että Nato ei ole kenellekään uhka.

– Kiitos, että olet tehnyt historiaa kanssamme, Niinistö sanoo Bidenille.

18.03 Magdalena Anderssonin osuus alkaa.

– Synkkinä aikoina on hienoa olla läheisten ystävien kanssa.

Andersson kiittää Yhdysvaltoja sen osoittamasta mittavasta tuesta Ukrainalle.

Myös Andersson toteaa Bidenin tapaan, että Suomi ja Ruotsi tekevät Natosta voimakkaamman. Ruotsi tulee saavuttamaan kahden prosentin rajan omaan puolustukseen käytettävästä bruttokansantuotteesta niin pian kuin realistisesti mahdollista, Andersson lupaa. Tällä hän viittaa Naton jäsenmailleen osoittamaan suositukseen.

Biden ja Andersson halaavat. Kolmikko siirtyy sivummalle.

Tilaisuus on päättynyt.