Kuluttaja-lehti testasi: Koiranruuissa voi säästää vuodessa satoja euroja ja laatu on silti varsin hyvä

Lehti tarkasteli 16 koiranruuan ravintoarvoja, pakkausmerkintöjä, hintaa ja homepitoisuuksia.

Kuluttaja-lehti on uusimmassa numerossaan vertaillut eläinkaupoissa ja ruokakaupoissa myytäviä koiran kuivaruokia. Testiin otettiin täysrehuja, jotka kattavat koiran kaikki ravintotarpeet, eikä koira tarvitse ravitsemuksellisista syistä muuta ravintoa.

Testissä tarkasteltiin muun muassa proteiinien, rasvojen, vitamiinien ja homemyrkkyjen pitoisuuksia, tuotteen hintaa sekä pakkausmerkintöjä.

Testivoittajaksi selviytyi kilohinnaltaan kallein kuivaruoka Orijenin Adult Dog, jota myydään vain eläinkaupoissa. Sen ravintoarvot olivat kohdillaan eikä ruoka sisällä homemyrkkyjä. Ruoan kilohinta pakkauskoosta riippuen on 6,55–11 euroa.

Testin toiseksi parhaaksi kuivamuonaksi arvosteltiin Purina Friskiesin Vitafit Balance. Ruokakaupassa myytävä koiranruoka on testin halvin, sillä sen kilohinta on vain hieman päälle euron. Halvasta hinnastaan huolimatta kuivaruoka pesi testin kalliimmat ruokasäkit ravintoarvoillaan. Tuote ei myöskään sisällä homemyrkkyjä.

Testaajana toimineen beaglen ruokinta maksaisi vuodessa testivoittajaruoalla 524 euroa. Jos koiralle syöttäisi testissä toiseksi tullutta halvinta kuivaruokaa, kuluisi koiran ruokintaan vuodessa vain 99 euroa. Koiranomistaja säästäisi siis yli 400 euroa vuodessa.

Hintaero parhaaksi ja toiseksi parhaaksi valitun tuotteen välillä oli suuri. Ravintoarvojen erot olivat sen sijaan hyvin pieniä. Kuluttaja-lehden mukaan koiralleen voikin hyvällä omallatunnolla syöttää testin halvimpiakin ruokia, jos koira niistä pitää.

Kuluttaja-lehti testasi yhteensä 16 koiranruokaa. Niistä suurin osa pärjäsi testissä hyvin. Proteiinit ja rasvahapot olivat suurimmassa osassa testatuista ruoista kohdillaan, mutta homemyrkkyjä löytyi kuudesta tuotteesta.

Koiranruokaan homemyrkyt ovat päätyneet viljojen kautta. Suurina määrinä homemyrkyt voivat aiheuttaa esimerkiksi ruokahaluttomuutta, energianpuutetta ja oksentelua, mutta testiruoissa homemyrkkyjen määrät olivat niin pienet, että ruokia voi Kuluttaja-lehden mukaan syöttää turvallisin mielin koiralleen.

Testissä arvioitiin myös koiranruokien pakkausmerkintöjä. Pakkausten antama mielikuvia tuotteesta ei aina vastannut todellisuutta. Pakkauksessa saatettiin mainostaa näyttävästi tuoretta lihaa, mutta pakkausselosteesta selvisikin, että lihan osuus tuotteesta on hyvin pieni.

Testin kolmanneksi parhaaksi arvosteltiin Royal Caninin Medium adult -kuivamuona. Huonoimmin vertailussa pärjäsi Bozita-merkin Gotlandian lamb roast -ruoka, jonka huono tulos selittyy esimerkiksi sillä, että tuotteessa oli homemyrkkyjä ja vain vähän kivennäis- ja hivenaineita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oikaisu koiranruokajuttuun