Leipäjonot ovat pidentyneet, kertovat ruoka-avun tarjoajat – "Mukana on ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat tipahtaneet yhteiskunnan verkoista"

Leipäjonot ovat pidentyneet eri puolilla Suomea. STT:n haastattelemat ruoka-avun tarjoajat kertovat syyksi muun muassa hallituksen räätälöimän aktiivimallin, joka leikkaa työttömyyskorvauksia, jos työtön ei onnistu täyttämään aktiivisuusehtoaan esimerkiksi tekemällä satunnaisia työkeikkoja.

Esimerkiksi Helsingin Kalliossa ruokaa jakavan Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön ruokajonoissa on joka kerta 2  800–3  200 avun tarvitsijaa, kertoo toimintaa pyörittävä Heikki Hursti. Hänen mukaansa määrä on muutama sata enemmän kuin viime vuonna.

Hurstin Laupeudentyö järjesti jouluaattona myös perinteisen yksinäisten ja vähävaraisten joulujuhlan Helsingin Messukeskuksessa. Kaikille avoimessa juhlassa oli jouluruokaa tarjolla 1  600:lle.

Suurin osa ruuasta oli saatu lahjoituksina yrityksiltä, ja tarjoiluista vastasivat vapaaehtoiset.

–  On ollut ennätysmäärä vapaaehtoisia tekemässä juhlaa juhlaksi, lähemmäs 200 ihmistä. Saatiin nopeasti pöydät ja kaikki laitettua, Hursti sanoi. Hän kertoi, että päivällä väkeä virtasi koko ajan lisää.

Yksi joulujuhlan vieraista oli Mia Nyman, joka saapui paikalle ensimmäistä kertaa juhlissa vuosia käyneen ystävänsä pyytämänä.

–  Onhan täällä aika hyvät juhlat. Onhan tämä kiva, että vähävaraisille on tällaisia juhlia järjestetty, Nyman kertoi STT:lle paikan päältä.

Myllypurossa jyrkkää kasvua

Helsingin Myllypurossa ruuanhakijamäärä on kasvanut vielä Hurstin ruokajonoja jyrkemmin.

–  Tänä vuonna meillä on ollut 265  000 käyntiä, kun viime vuonna määrä oli noin 160  000, kertoo Myllypuron elintarvikeavun elintarvikejakelusta vastaava Sinikka Backman.

Myös Suomen Punaisen Ristin Oulun-osaston puheenjohtaja Laila Vainio vahvistaa ruuanhakijoiden määrän lisääntyneen osaston ruuanjakelupisteellä Toppila-Centerissä. Hänen mukaansa esimerkiksi myöhästyneille ei aina edes riitä ruokaa jaettavaksi.

Ruoka-avun hakijoiden joukossa on paljon eläkeläisiä, pitkäaikaistyöttömiä ja lapsiperheitä. Backmanin mukaan hakijoissa on näkynyt vuosi vuodelta nuorempia ihmisiä, ja hakijat muodostavat läpileikkauksen koko yhteiskuntaan.

Samaa sanoo Vainiokin.

–  Mukana on ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat tipahtaneet yhteiskunnan verkoista.

Rahoitus melko vakaalla pohjalla

Ruoka-avun tarjoajilla on välillä ollut vaikeuksia rahoittaa toimintaansa, mutta tällä hetkellä toiminnan jatko näyttää melko vakaalta. Vainio tosin kuvailee Oulun-toiminnan rahoitusta minimaaliseksi.

–  Toimimme vapaaehtoispohjalta ja jaamme hävikkiruokaa. Ruokalahjoitukset ovat vähentyneet, kun ruokahävikki tiedostetaan paremmin ja siihen kiinnitetään enemmän huomiota.

Helsingissä kaupungin tuki pitää ruuanjakelun toiminnassa. Myllypuron toimintaan kaupunki on antanut ensi vuodeksi 230  000 euroa, mikä on 50  000 enemmän kuin tänä vuonna. Hursti odottaa vielä kaupungin vahvistusta 130  000 euron tuelle Helsinginkadun-toimipisteen vuokriin.

–  Pystytään varmaan ensi vuosi hyvin toimimaan.

Hursti kiittelee myös lahjoittajia, jotka tulivat apuun viime keväänä, kun rahatilanne oli vaikeampi. Silloin lahjoituksia jakeli yksityisten ihmisten ja yritysten lisäksi myös Helsingissä keikkaillut Metallica-yhtye.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Yön uutiskooste: USA aikoo pyytää Nato-maita rankaisemaan Turkkia, Unicefin raportti: Joka kolmas pikkulapsi on aliravittu

Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen jäsenet kokevat olevansa valtapelin uhreja – "Meidät olisi erotettu, vaikka olisimme tehneet millaisia päätöksiä tahansa"

Isännöinnistä tehdään kanteluita vain vähän: Yksittäisen asukkaan tyytymättömyys ei vaikuta kahden yrityksen väliseen sopimukseen

Etelässä autoilijaa hidastaa aamulla liukas ajokeli

Uutissuomalainen: Hallitus kokoaa syksyllä komiteat pohtimaan esimerkiksi sosiaaliturvauudistusta ja maakuntien verotusoikeutta

Vaikeiden keskusteluiden asiantuntija Helena Åhman palaa vieläkin joskus siihen keskusteluun, jossa jähmettyi kymmenen vuotta sitten – nykyään hän tietää, miten olisi kannattanut toimia

Vaikuttajat kootaan pohtimaan yhteiskuntaa armeijasta syntyvyyteen – nämä komiteat aikovat uudistaa Suomen

Presidentti Niinistö vierailulle Etiopiaan – tapaa maan presidentin sekä tuoreen rauhannobelistin

Turkuun tulee pormestari – pormestarimalli käyttöön viimeistään 2021

Nuorineiti sai auton ovet lukkoon ja seurasi, kuinka palokunta karautti paikalle Jyväskylän Tikkaan – "Ei ollut tilanteesta moksiskaan"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.