Ministeriö linjasi: Tämä yleinen harrastus voi viedä oikeuden työttömyysturvaan

Menkää työttömät marjametsään, siellä sitä rahaa kasvaa, kuuluu keskustelupalstojen vakiovinkki.

Neuvon noudattaminen voi koitua työttömän vahingoksi, sillä liiallinen marjastus tai sienestys saattaa johtaa työttömyysetuuden menetykseen.

– Jos työmäärä on niin suuri, että kokoaikaisen palkkatyön vastaanottaminen ohelle olisi mahdotonta, silloin henkilön työllistyminen on päätoimista eikä työttömyysturvaan ole oikeutta, vanhempi hallitussihteeri Timo Meling työ- ja elinkeinoministeriöstä selventää Karjalaiselle.

Sivutoimisesti työttömänkin on lupa kerätä marjoja myyntiä varten. Olennaista on, että marjanpoiminnalta jäisi teoriassa aikaa myös palkkatyölle – oli sitä tarjolla tai ei.

Verottajaa työttömän marjastus tai sienetys sen sijaan ei kiinnosta, sillä itse poimittuja luonnonantimia saa myydä käsittelemättömänä verottomasti.

Työttömän aktiivisuutta ei muutenkaan katsota hyvällä.

Työttömyysetuus saattaa katketa opiskelun, vapaaehtoistyön, talonrakennuksen, remontoinnin tai pienimuotoisen yritystoiminnan aloittamisen vuoksi. Ratkaisu riippuu tilanteesta.

Opiskelu ei työttömyysetuudelle saa olla päätoimista. Sellaista olisi esimerkiksi nuorten lukiokoulutus ja korkeakoulututkintoon tähtäävä opiskelu.

Avoimessa yliopistossa kursseja saa suorittaa, kunhan ei tee sitä liian tehokkaasti: opiskelutahdin pitää olla alle viisi opintopistettä kuukaudessa.

Aikuislukiota työtön sen sijaan saa yleensä käydä huoletta. Samoin kansanopiston kursseille saa osallistua lähes vapaasti. Rajana on, että opiskelu jää alle 25 tuntiin viikossa.

Poikkeustilanteessa työtön saa kuitenkin käyttää aikaansa päätoimiseenkin opiskeluun.

Tämä edellyttää sitä, että on jo työssä ollessaan osoittanut kykenevänsä hoitamaan kahta päätoimista asiaa yhtä aikaa. Jos työn ohella on ennen työttömäksi jäämistään riittävän pitkään opiskellut päätoimisesti, voi opiskelua Melingin mukaan jatkaa myös työttömänä ilman, että menettää etuuttaan.

– Lisäksi te-toimisto voi päättää, että työttömän päätoimista opiskelua tuetaan työttömyysturvalla, jos opiskelu parantaa edellytyksiä saada työpaikka nopeasti, Meling lisää.

Vapaaehtoistyötä

Keskusteluissa työttömiä usein patistellaan myös vapaaehtoistyöhön esimerkiksi vanhainkoteihin.

Lainsäädäntö ei ole tästäkään samaa mieltä.

Jos vapaaehtoistyö nimittäin on sellaista, jota tavallisesti tehdään palkkatyössä, työttömyysetuus voidaan evätä. Timo Melingin mukaan tarkkaa listaa siitä, millainen vapaaehtoistyö olisi sallittua ja millainen kiellettyä, ei voi antaa.

Joistakin yleisistä vapaaehtoistöistä on kuitenkin annettu erikseen ohjeistusta.

– Esimerkiksi isot urheilutapahtumat on mainittu. Vaikka niissä on sekä palkattua henkilöstöä että vapaaehtoisia, ne ovat sallitun vapaaehtoistyön piirissä, Meling kertoo.

Turvallisilla vesillä ollaan yleensä, jos samaa vapaaehtoistyötä on ehtinyt tehdä jo työssä ollessaan.

Työn ohella aloitettua vapaaehtoistyötä ei siis tarvitse jättää sen takia, että jää työttömäksi.

– Työttömällä pitäisi olla sama mahdollisuus tehdä vapaaehtois- ja talkootyötä kuin työssä käyvälläkin, Meling toteaa.

– Vapaaehtoistyön perusteella työttömyysturvan menettää vuosittain noin sata henkeä. On hakijan oma etu, että kun rupeaa tekemään jotain, keskustelee ensin te-toimiston kanssa, hän jatkaa.

Putkimies voi korjata hajonneen putken

Omaan omaisuuteen panostetut työtunnitkin saattavat johtaa työttömyyskorvauksen menetykseen.

Esimerkiksi talon rakentamista voidaan pitää työnä, jos rakentajalla on alan koulutus.

– Työttömyysturvalla ei voi olla mahdollista, että ammattilainen rakentaa talon, asuu siinä vähän aikaa ja myy sen pois. Siinä tuettaisiin hänen normaalia työtään, Meling perustelee.

Sama pätee kodin remontointiin. Tosin Melingin mielestä putkimies voisi silti huoletta korjata hajonneen putken kotonaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.