Pekkarisen työryhmä ei päässyt sopuun yritystukien uudelleensuuntaamisesta tai leikkaamisesta

Mauri Pekkarinen (kesk.) antaa tunnustusta opposition edustajille.

Kansanedustaja Mauri Pekkarisen (kesk.) vetämä yritystukityöryhmä jää tuloksiltaan köykäiseksi. Pekkarinen kertoi STT:lle työn päätyttyä, että ryhmä oli lähellä sopua 300 miljoonan euron tukien uudelleensuuntaamisesta, mutta ei lopulta päässyt maaliin asti. Myöskään tukien leikkauksista ei syntynyt yksimielisyyttä, Pekkarinen kertoi.

– Oltiin erittäin lähellä löytää yhteisymmärrys, mutta ei sitten kuitenkaan löydetty. Siinä oli monta syytä ja tekijää.

Työryhmä oli sitä vastoin yksimielinen siitä, että uusien ja vanhojen yritystukien arviointiin tarvitaan yhtenäinen kriteeristö. Työryhmän kannatuksen sai myös tukia seuraava arviointineuvosto, joka olisi samankaltainen kuin valtiontalouden arviointineuvosto.

Työryhmän tuloksia esitellään tarkemmin torstaina aamupäivällä pidettävässä tiedotustilaisuudessa.

Pekkarisen mielestä on merkille pantavaa, että myös opposition edustajia sisältävä työryhmä päätyi suunnilleen samaan tulokseen kuin hallituksen ministerit. Hän kiitteli opposition edustajien panosta työryhmän työhön.

– Oppositiopuolueiden edustajissa oli erittäin rakentavasti ja asiallisesti suhtautuvia henkilöitä. Meillä ei ollut suuria näkemyseroja, Pekkarinen sanoo.

Hän kertoi työryhmä päättäneen, ettei se ala äänestää yksittäisistä kysymyksistä.

Moitteita jo matkan varrella

Hallituksen viime syksynä asettama työryhmä ei ole antanut mitään virallisia väliaikatietoja, mutta joitakin yksityiskohtia on vuotanut julkisuuteen. Ryhmän työn satoa on lytätty jo etukäteen monelta suunnalta.

Myös ryhmän kokoonpanoa kritisoitiin. Työryhmässä istuva vihreiden kansanedustaja Emma Kari kummasteli viime viikolla, miksi ryhmässä on edustajat muun muassa EK:sta, SAK:sta, MTK:sta, Metsäteollisuudesta ja Suomen Yrittäjistä. Karin mukaan ne edustavat nykyisen yritystukijärjestelmän suurimpia hyötyjiä eikä niillä ole intressiä järjestelmän uudistamiseen.

Perussuomalaisten hampaissa on ollut tuttuun tapaan tuulivoima. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri on kritisoinut sitä, että tuulivoiman tuet olivat säästymässä leikkauksilta.

Kaikkiaan valtio maksaa erilaisia yritystukia vuosittain noin 4,1 miljardia. Ryhmässä hahmoteltujen toimien nettovaikutus tukisummaan olisi ollut hiukan yli 60 miljoonaa euroa.

Esillä oli Helsingin Sanomien mukaan muun muassa laivanrakennuksen innovaatiotuen muuttaminen yleiseksi innovaatiotueksi, turpeen verotuksen kiristäminen sekä energiaintensiivisten yritysten veronpalautuksen poistaminen ja kompensointi teollisuuden energiaveroa alentamalla.

Löydä oma eu-vaaliehdokkaasi Uutissuomalaisen vaalikoneesta