Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Puolustusvoimilta lisää ohjeita: varusmiesten viikonloppuvapaat alkavat jatkossa lauantaina, kertausharjoitukset perutaan toistaiseksi

Tikkakosken Ilmasotakoulussa ja koko Puolustusvoimissa on ryhdytty Pääesikunnan käskystä toimenpiteisiin koronaviruksen leviämisen rajaamiseksi. Risto Aalto

Jesse Sironen

Tikkakosken Ilmasotakoulussa ja koko Puolustusvoimissa on ryhdytty Pääesikunnan käskystä toimenpiteisiin koronaviruksen leviämisen rajaamiseksi. Henkilökuntaa mukaan lukien varusmiehet ja kadetit on tiedotettu Puolustusvoimien ja THL:n ohjeilla.

– Palveluksessa oleville varusmiehille on koulutettu oireiden tunnistaminen sekä hoitoon hakeutuminen. Käsidesipisteitä on lisätty esimerkiksi päivystäjien pöydille ja muualle yksiköihin, Ilmasotakoulun apulaisjohtaja, everstiluutnantti Kai Naumanen kertoo Keskisuomalaiselle.

Puolustusvoimien henkilöstö ei toistaiseksi myöskään toteuta virkamatkoja THL:n määrittämille epidemia-alueille tai niiden läheisyyteen. Myös kotimaan virkamatkoja ja tapahtumien, kuten kokouksien, järjestämistä on rajoitettu. Lisäksi Puolustusvoimissa on aloitettu määräaikainen kättelykielto ja kokouksissa käytetään pääosin etäyhteyksiä.

Varusmiesten omaisten vierailut varuskunnissa on toistaiseksi kielletty.

 

Puolustusvoimat on ohjeistanut, että mikäli Puolustusvoimien työntekijä, varusmies, naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittava henkilö tai kertausharjoitukseen käsketty reserviläinen on 18. helmikuuta jälkeen palannut tai palaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittämiltä epidemia-alueilta, välilaskut huomioiden, hänen tulee pysyä poissa palvelus- tai työpaikalta 14 vuorokautta Suomeen palaamiseen jälkeen.

– Lähtökohtaisesti epidemia-alueelta palanneelle työntekijälle suositellaan etätyötä tai vuosiloman jatkamista kyseisten 14 vuorokauden ajaksi, Naumanen kertoo.

Epidemia-alueilta matkalta palaavat varusmiehet tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavat naiset ilmoittavat paluustaan puhelimella omaan perusyksikköönsä, eivätkä 14 vuorokauteen palaa palvelukseen. Palatessaan perusyksikköönsä on varusmiehen todistettava olleensa kyseessä olevana ajankohtana epidemia-alueella.

Tällä hetkellä Ilmasotakoulu antaa mahdollisuuksien mukaan normaalia virka-apua eri viranomaistahoille. Nämä ovat erilaisia tukitehtäviä, kuten etsintää, liikenteen ohjausta, opastusta ja vedenjakelua.

– Tilanteissa, joissa mahdollinen epidemia aiheuttaa puutteita muiden viranomaisten toimintakykyyn, tarkastellaan erikseen tilanteen mukaan, Naumanen selventää.

 

Puolustusvoimissa astuu voimaan tänään 13. maaliskuuta lisää muutoksia. Puolustusvoimien tiedotteessa kerrotaan, että varusmiesten viikonloppuvapaat alkavat tästä päivästä eteenpäin perjantain sijaan poikkeuksellisesti lauantaina. Samalla siirrytään malliin, jossa yksi kolmasosa palveluksessa olevista on kerrallaan viikon verran lomalla, mitä seuraa kahden viikon palvelusjakso varuskunnassa. Päätökset lomien ajankohdista tehdään joukko-osastokohtaisesti. Lisäksi myös eri ryhmiin kuuluvien keskinäiset kontaktit varuskunnissa pyritään minimoimaan erilaisilla tila- ja liikkumisjärjestelyillä.

Asevelvollisten koulutuksen järjestelyillä ylläpidetään valmius ja varmistetaan Puolustusvoimien kyky täyttää lakisääteiset tehtävät ja normaaliolojen kriittisten tehtävien toteuttaminen. Järjestelyn tavoitteena on hidastaa koronaviruksen leviämistä varuskunnissa ja vähentää varusmiesten altistumisriskiä. Samalla mahdollistetaan varusmieskoulutuksen jatkuminen. Varusmiehiä ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavia informoidaan erikseen järjestelyn vaikutuksista heidän palvelukseensa.

Tämä lisäksi Puolustusvoimien kertausharjoitukset perutaan toistaiseksi. Pääesikunta käskee erikseen keskeytetyn koulutuksen uudelleen käynnistämisestä. Muutoksien tavoitteena on Puolustusvoimien mukaan koronaviruksen vaikutusten tasaannuttaminen ja minimointi. Muutokset ovat voimassa toistaiseksi.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut