Halla-aho: Perustan tietoni al-Holin palautuksista epämuodollisiin kanaviin – UM torppasi tiedot

Perussuomalaiset jatkavat hallituksen hiillostamista Syyrian al-Holin leiristä. Puolueen eduskuntaryhmä on aloittanut neuvottelut muiden oppositioryhmien kanssa välikysymyksen jättämiseksi. Kysymys koskee al-Holin leirillä olevien suomalaisten tilannetta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ilmoitti myöhemmin iltakuuden jälkeen, että perussuomalaiset ja muut mahdollisesti välikysymykseen osallistuvat oppositiopuolueet järjestävät huomenna tiedotustilaisuuden. Tilaisuus järjestetään keskiviikkona kello 11 eduskunnan valtiosalissa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi Uutissuomalaisen haastattelussa tiistaina, että al-Holin leiriltä oltaisiin tuomassa jo tällä viikolla kotiin kaikki lähtöhalukkaat leirillä olevat suomalaiset. Halla-ahon tietojen mukaan leirillä olevat Isis-taistelijoiden perheenjäsenet oltaisiin tuomassa yhtenä joukkona charter- eli tilauslennolla Suomeen.

–  Perustan tietoni epämuodollisia kanavia pitkin liikkuviin tietoihin, joiden todenperäisyyttä en voi varmistaa, kuten Uutissuomalaiselle tänään kerroin. Lähteitäni suojellakseni en anna yhtään tämän enempää tietoa, Halla-aho kommentoi tiistaina STT:lle.

"Mitään ei ole tapahtumassa nyt"

Ulkoministeriö (UM) tyrmäsi STT:lle Halla-ahon tiedot siitä, että al-Holin leiriltä oltaisiin tuomassa suomalaisia jo tällä viikolla takaisin Suomeen. Ajankohtaisviestinnän vt. päällikön Pekka Shemeikan mukaan ministeriöllä ei ole eikä myöskään ole ollut tiedossaan sellaista suunnitelmaa. Eri skenaarioita selvitetään virkamiestyönä, mutta mitään ei kuitenkaan ole tapahtumassa nyt, Shemeikka vakuuttaa.

STT:n tietojen mukaan ulkoministeriö jatkaa selvityksiä kotiuttamisesta niiden suuntaviivojen mukaan, joita hallitus käsitteli iltakoulussaan lokakuun lopussa, eli ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) nimittämän erityisedustajan virkavastuulla.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, joka oli tiistaina eduskunnan hallintovaliokunnan kuultavana muista asioista, kertoo, että hänellä ei ole tietoa siitä, että palautuksia oltaisiin tekemässä tällä viikolla.

–  Halla-aho esitti minullekin tämän kysymyksen. Sanoin, että minulla ei ole tällaista tietoa, että joku tietty päivä olisi Suomeen tulossa, hän sanoo.

Kolehmaisen mukaan mahdollinen hakusuunnitelma olisi ulkoministeriön vastuulla.

–  En ole itse nähnyt riviäkään tällaisesta suunnitelmasta, hän sanoi.

Pääministeri Marin: Tähän etsitään ratkaisuja

Uuden hallituksen ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa ei saatu uutta tietoa Syyrian al-Holin leirin tilanteesta tai mahdollisista suunnitelmista tuoda suomalaisia Syyriasta Suomeen.

Sekä vastikään valittu pääministeri Sanna Marin (sd.) että valtiovarainministerin tehtävään siirtynyt Katri Kulmuni (kesk.) vastasivat asian kuuluvan ulkoministeri Haavistolle.

Ulkoministeri ei ollut itse paikalla lehdistötilaisuudessa. Hän ei myöskään aiemmin päivällä kommentoinut tilannetta millään tavalla.

–  Se on erittäin vakava. Se on erittäin vaikea, Marin kommentoi pakolaisleirin tilannetta.

–  Tähän etsitään ratkaisuja, hän lisäsi.

Pääministeri ei ottanut tiedotustilaisuudessa kantaa, kun häneltä kysyttiin aikooko hallitus tehdä poliittisen ratkaisun leirillä olevien siirrosta.

Keskustan puheenjohtajalta Kulmunilta tiedusteltiin puolueen linjaa leirillä olevien suomalaisten tuomisesta Syyriasta Suomeen. Kysymys liittyi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa istuvan Mikko Savolan (kesk.) tviittiin.

–  Al-Holin Isis-leiriläisiä ei pidä hakea aktiivisesti Suomeen. Tästä ei ole myöskään hallituksen päätöstä tehty, Savola kirjoitti Twitterissä.

Savola kommentoi asiaa tätä ennen Verkkouutisille.

Kulmuni muistutti tiedotustilaisuudessa Savolan tavoin, ettei poliittista päätöstä ole tehty.

–  Se, että aktiivisesti haetaan ihmisiä leiriltä, sellaista päätöstä ei ole, Kulmuni kertoo.

Kulmuni ei kuitenkaan vastannut alkuperäiseen kysymykseen keskustan linjasta.

Taustalla kiista näkemyseroista

Syyrian al-Holin leiriin liittyvät asiat ovat aiheuttaneet paljon keskustelua viime päivinä. Oikeuskansleri on aloittanut tutkinnan ulkoministeri Haaviston toimista al-Holin suhteen.

Taustalla ovat konsulipäällikkö Pasi Tuomisen ja ulkoministeri Haaviston väliset erimielisyydet, jotka liittyvät al-Holin leirillä olevien kotiuttamiseen. Erimielisyydet asiasta johtivat osaltaan siihen, että Tuominen siirrettiin pois al-Holin asioiden valmistelusta ja hänen tilalleen nimettiin erityisedustaja.

Tuomisen käsityksen mukaan Haaviston päätös nimetä erityisedustaja al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten auttamiseksi on lainvastainen. Hän olisi toivonut asiassa valtioneuvoston linjausta.

Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen taas katsoo, että al-Holin pakolaisleirin suomalaisten asioita hoitavan erityisedustajan tehtävä on valmisteltu ulkoministeriön työjärjestyksen mukaisesti.

Alivaltiosihteerin mukaan Haaviston ja Tuomisen ongelmien taustalla on ollut näkemysero.

–  Näkemykset erosivat siinä, odotetaanko valtioneuvostotason linjausta tässä hyvin vaikeassa kysymyksessä, vai tehdäänkö edes sitä, mihin UM voi toimivallallaan ryhtyä, Puustinen kirjoitti kirjeessään ulkoministeriön henkilökunnalle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut