Keski-Suomi juhlii Suomen itsenäisyyttä perinteisesti – katso tapahtumien aikataulut tästä

Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden järjestämä soihtukulkue lähtee kello 18 yliopiston päärakennuksen edestä kohti Vanhaa hautausmaata. Kulkueen päätteeksi on seppeleenlasku sankarihaudalle kello 18.30. Arkistokuva. Mikko Vähäniitty

Tuula Puranen

Itsenäisyyspäivää vietetään Jyväskylässä perjantaina 6. joulukuuta perinteisin menoin. Ne alkavat kello 10 Juhlajumalanpalveluksella Taulumäen kirkossa. Kello 11.30 on seppeltenlaskutilaisuus Vanhan hautausmaan sankarihaudalla.

Koko kansan itsenäisyyspäivän juhla alkaa Paviljongissa kello 13. Sitä ennen on kahvitarjoilu kello 12–13. Juhlapuhujana on Jyväskylän kauppakorkeakoulun dekaani Hanna-Leena Pesonen. Tervehdyspuheen pitää Jyväskylän varuskunnan päällikkö Henrik Elo. Juhlassa esiintyy muun muassa Ilmavoimien soittokunta solistinaan Jenna Bågeberg ja Jyväskylän voimistelijoiden 10–11-vuotiaiden kilparyhmä. Juhlassa esiintyvät myös jyväskyläläiset harmonikkataiteilijat Veikko Ahvenainen ja Carina Nordlund. He esittävät juhlapäivän teemaan sopivat kappaleet Veteraanin iltahuuto ja Finlandia-hymni.

 Juhlaan on vapaa pääsy. Suuret kunniamerkit.

Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden järjestämä soihtukulkue lähtee kello 18 yliopiston päärakennuksen edestä kohti Vanhaa hautausmaata. Kulkueen päätteeksi on seppeleenlasku sankarihaudalle kello 18.30.

Jyväskylän Partiolaiset valaisevat Harjun portaat kello 18–20.

Kaupunki kehottaa asukkaita vanhan tavan mukaisesti järjestämään koteihinsa juhlavalaistuksen kello 18–20. On muistettava, ettei kynttilöitä saa jättää palamaan yksin, vaan niitä on vartioitava herkeämättä.

Joukkoliikenteessä on itsenäisyyspäivänä muutoksia. Junat ajetaan sunnuntaiaikataulujen mukaan sekä kaukoliikenteessä että VR:n lähiliikenteessä. Myös Jyväskylän Linkki-paikallisliikenteessä ajetaan itsenäisyyspäivänä sunnuntaivuorot.

Itsenäisyyspäivä aiheuttaa poikkeuksia myös pitkän matkan bussien aikatauluihin. Kaikki itsenäisyyspäivän aikataulut saat Matkahuollon verkkosivuilta osoitteesta www.matkahuolto.fi ja Bussiliput-mobiilisovelluksesta. Lisäksi aikataulu- ja lipputietoja saa Matkahuollon palvelunumerosta 0200 4000, joka on avoinna kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden. Puhelun hinta on 1,98 €/min + mpm.

Kaupat saavat olla vapaasti auki itsenäisyyspäivänä paitsi Alkot, jotka ovat takuuvarmasti kiinni. Oman suosikkimyymälän aukiolo kannattaa tarkistaa etukäteen, sillä moni kauppa tekee perjantaina normaalia hieman lyhyemmän päivän.

Muuramessa itsenäisyyspäivää juhlitaan sinivalkoisin menoin. Päivän vietto alkaa Muuramen kirkossa kello 10 Suomalaisella messulla. Lasse Heikkilän säveltämä suomalainen messu ammentaa musiikkinsa suomalaisen kansanmusiikin perinteestä. Mukana Suomalaisessa messussa on Tauonpaikka-kuoro, bändi sekä Muuramen Sykkeen tanssijoita.

Lapsen ääni -kuoron Unisono - ja A Cappella -ryhmät ovat koko syksyn valmistautuneet Matias Lahden johdolla Itsenäisyyspäivän Sininen ja valkoinen -konserttiin, joka pidetään Muuramesalissa kello 14. Säestäjäkseen kuoro on saanut pianisti Hannu Alasaarelan. Konsertin jälkeen noin kello 15 on kahvitarjoilu Joutsensalissa.

Soihtukulkue lähtee Kulttuurikeskuksen pihasta kello 17.30 kohti sankarihautausmaata. Samaan aikaan kunnanvaltuuston 1. vpj Minna Häkkinen, kirkkoneuvoston vpj. Matti Salmela ja nuorisovaltuuston pj. Wiljami Salminen laskevat kirkonmäellä kukkalaiteen kotirintamamuistomerkille. Soihtukulkue, järjestöliput ja seppeleenlaskijat ryhmittyvät sankarihaudalle kello 18. Haudalla puheen pitää LC Muuramen 1. varapresidentti John Melin.

Seppeleenlaskutilaisuuden jälkeen voi vielä jäädä nauttimaan Muuramen Leo-clubin mehu- ja piparitarjoilusta. Päivän tapahtumista vastaavat Muuramen kunta, Muuramen seurakunta, Muuramen Lions Club ja Muuratpartio. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.  

Jämsän kaupungin järjestämää itsenäisyyspäivän juhlaa vietetään Jämsänjoen yhtenäiskoululla (ent. Paunu koulu). pe 6.12.2019. Juhla alkaa kello 13 ja juhlakahvit tarjoillaan kello 12 alkaen. Juhlassa esiintyvät Jämsänjokilaakson ja Mäntän puhallinorkesterit, Kanteleyhtye Kimmellys, Jämsän Tanhuujat, sekä Cantare-kuoro. Tervehdyssanat esittää kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Lotta Ahola. Juhlapuheen pitää Lentotekniikan Kilta ry:n puheenjohtaja Ahti Ojanen.

Vuoden 2019 Viljo Järvisen kulttuuripalkinto luovutetaan juhlassa.

Itsenäisyyspäivän viettoon kuuluu perinteisesti seppelten lasku hautausmailla. Seppeleet lasketaan Jämsän ja Kuoreveden hautausmailla kello 10 alkavan jumalanpalveluksen jälkeen, Jämsänkosken hautausmaalla kello 12 alkavan hartaustilaisuuden jälkeen ja Koskenpään hautausmaalla seppele lasketaan kello 14 alkavan hartaustilaisuuden jälkeen. Jämsän kaupunki vastaa seppeltenlaskusta yhteistyössä veteraanijärjestöjen ja seurakunnan kanssa.

Myös Laukaassa aloitetaan itsenäisyyspäivän vietto kirkollisin menoin. Kello 10 on sanajumalanpalvelus ja seppeleenlasku Kelkkamäen kappelissa Lievestuoreella. Laukaan kirkossa on jumalanpalvelus kello 11.00 ja seppeleenlasku.

Kaikille avoimen itsenäisyyspäivän juhlan teema on Laukaan kansallispuku. Juhla järjestetään Sydän-Laukaan koulun ja lukion salissa kello 13.15. Sitä ennen on kahvitarjoilu kello 12.30 alkaen. Juhlapuheen pitää emeritarehtori Helinä Patana Laukaan lukiosta. Kunniamerkit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut