Lintilä Verohallinnon verotietolinjauksesta: Odotamme oikeuskanslerin lausuntoa ja menemme sen mukaan

Valtiovarainministeri Mika Lintilä ei ota Verohallinnon tulkintaan kantaa ennen kuin oikeuskansleri antaa asiasta lausuntonsa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan on hyvä, että oikeuskansleri käy läpi Verohallinnon tulkinnan verotietojen luovutuksesta ja antaa siitä lausuntonsa.

Suurituloiset pystyivät tänä vuonna ensi kertaa estämään verotietojensa luovuttamisen suoraan medialle Verohallinnon laintulkinnan takia.

Lintilä ei ota Verohallinnon tulkintaan kantaa ennen kuin oikeuskansleri antaa siitä lausuntonsa.

–  Jos heillä on jotain esityksiä toimenpiteiksi, menemme sen mukaan, Lintilä sanoi keskiviikkona.

– Minä en kommentoi asiaa niin kauan kuin oikeuskanslerilla on se omassa tutkinnassa, Lintilä sanoo.

Lintilä ei muista, milloin ensimmäisen kerran kuuli verottajan linjauksesta. Hän sanoo, että todennäköisesti kuuli siitä ensimmäisen kerran jostakin mediasta.

– Se on ihan normaali viranomaisen toimivallan piiriin kuuluva asia, ei tuollaisista ministeriltä kysellä lupaa. Se on heidän toimivallassaan oleva asia.

Ministeri ei muista, että asia olisi tullut esille silloin, kun EU:n tietosuoja-asetusta pantiin voimaan. Lintilä toimi tuolloin elinkeinoministerinä.

Hän ei lähde spekuloimaan, onko esimerkiksi lainmuutoksille tulevaisuudessa tarvetta.

–  Ei ennakoida, odotamme oikeuskanslerin lausuntoa, hän sanoo.

Journalistiliitto ja Medialiitto ovat kannelleet oikeuskanslerille

Medialle suoraan luovutetuista verotiedoista puuttui tänä vuonna yli 200 suurituloisen tiedot. Yli 100 000 euroa tienanneet suomalaiset pystyivät tänä vuonna ensi kertaa vastustamisoikeuden avulla estämään tietojensa luovuttamisen "henkilökohtaisen erityisen tilanteen" nojalla.

Muutoksen takana on EU:n yleinen tietosuoja-asetus, jonka tavoitteena on muun muassa parantaa henkilötietojen suojaa.

Kaikki verotustiedot ovat yhä julkisia ja etsittävissä verotoimistosta.

Muun muassa Journalistiliitto ja Medialiitto ovat kannelleet oikeuskanslerille verottajan päätöksestä. Journalistiliiton puheenjohtajan Hanne Ahon mukaan tietosuoja-asetuksesta ei nyt ole selkeää asetusta, minkä vuoksi viranomaiset voivat itse tulkita perusteita.

Verohallinnon johtava lakimies Matti Merisalo kertoi tiistaina STT:lle, että Verohallinto on hyväksynyt myös alle 100 000 euroa tienanneiden henkilöiden hakemuksia siitä, että heidän verotietojaan ei luovutettaisi suoraan medialle.

Hakemukset ovat kuitenkin olleet turhia, sillä verottaja toimittaa vain vähintään satatuhatta euroa tuloa saaneiden tiedot suoraan viestimille.

Yhteensä hakemuksia hyväksyttiin 233. Niistä 18 on koskenut alle 100 000 euroa tienanneita. Asiasta uutisoi tiistaina Talouselämä.

Verohallinto ei ehtinyt käsitellä kaikkia hakemuksia, koska niitä saapui liian myöhään. Käsittelemättömiä hakemuksia jäi Merisalon arvion mukaan parisataa. Hän ei kommentoinut niiden tulojakaumaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.