Trump lähetti erityisedustajansa räppärin oikeudenkäyntiin Tukholmaan

Kuvakooste muusikko ASAP Rockysta eli Rakim Mayersista (vas.), Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenistä ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpista. Trump on aiemmin vedonnut asiassa Mayersin puolesta. LEHTIKUVA / AFP / DAVID MCNEW

STT

Ruotsistakansainväliseksi uutiseksi noussutta kuukauden takaista katutappelua ryhdyttiin perkaamaan tiistaina Tukholman käräjäoikeudessa. Tuomioistuimen on määrä selvittää, syyllistyikö amerikkalainen rap-artisti Asap Rock eli Rakim Mayers ystävineen pahoinpitelyyn vai puolustiko hän vain oikeutetusti itseään.

Vankilan vihreään asuun pukeutunut 30-vuotias Mayers kiisti asianajajansa välityksellä syyllistyneensä rikokseen ja vetosi hätävarjeluun. Monikymmenpäisen kansainvälisen toimittajajoukon lisäksi oikeudenkäyntiä oli turvasalissa seuraamassa muun muassa Mayersin äiti Renee Black.

–  Tämä on painajainen, Black kommentoi istuntotauolla Dagens Nyheterille.

Syyttäjä Daniel Sunesonin mukaan Mayers ei ollut kesäkuun lopussa hätävarjelutilanteessa. Kantaansa hän perusteli muun muassa esittelemällä kännykkävideoita, joissa Mayers paiskaa 19-vuotiaan asianomistajan katuun ja pahoinpitelee häntä ystäviensä kanssa. Uhrin käsistä otetuissa kuvissa oli haavoja, ja syyttäjän mukaan pahoinpitelyssä käytettiin todennäköisesti myös lasipulloa.

<story-element type="paragraph"> "Ei vaikutusta Ruotsin ja USA:n poliittiseen suhtees

een"

Mayersin puolustuksen mukaan ennen varsinaista tappelua otetut turvakameratallenteet osoittavat, että 19-vuotias aloitti itse riitelyn Mayersin seurueen kanssa eikä suostunut lukusista kehotuksista huolimatta jättämään heitä rauhaan. Puolustuksen mukaan uhria ei myöskään lyöty pullolla vaan se rikkoutui tappelun tuoksinassa.

Mayers otettiin kiinni heinäkuun alussa muutama päivä kahakan jälkeen, ja hän on ollut siitä saakka tutkintavankeudessa. Tapaus sai lisäkierroksia presidentti Donald Trumpin nostettua sen esille Twitterissä ja vedottua pääministeri Stefan Löfveniin Mayersin vapauttamiseksi.

Oikeudenkäyntiä oli saapunut Tukholmaan seuraamaan myös Trumpin panttivankikysymysten erityisedustaja Robert C. O'Brien.

–  Presidentti pyysi minua tulemaan ja tukemaan näitä Yhdysvaltain kansalaisia. Työskentelemme tuodaksemme heidät takaisin mahdollisimman pian, O'Brien kommentoi AFP:lle.

Mayersin jäätyä tukintavankeuteen Trump sanoi olevan hyvin pettynyt Löfveniin ja totesi Ruotsin "pettäneen Yhdysvaltain afroamerikkalaisen yhteisön". Korkean tason sekaantumisesta huolimatta Ruotsin ja Yhdysvaltain välille ei ole vaarassa syntyä suurempia ongelmia, arvioi Ruotsissa pitkään asunut amerikkalaislähtöinen valtiotieteilijä Merrick Tabor Tukholman yliopistosta.

–  Tämä ei ole vaikuttanut Ruotsin ja Yhdysvaltain poliittiseen suhteeseen, Tabor tiivistää STT:lle.

<story-element type="paragraph"> Ehdollinen tuomio todennäköinen

Taborin mukaan kyse ei ole ulkopolitiikasta, vaan Trumpin yrityksestä voittaa mustien ääniä. Tabor ei usko maiden suhteiden kriisiytyvän, vaikka Mayers todettaisiin syylliseksi.

–  Rangaistuksesta tullee suhteellisen lievä, ainakin jos sitä vertaa vastaavaan tuomioon Yhdysvalloissa, Tabor sanoo.

Maksimirangaistus pahoinpitelystä on kaksi vuotta vankeutta, mutta ruotsalaisen oikeusoppineet ennustavat Mayersin saavan ehdollisen tuomion ja ehkä sakkoja. 19-vuotias uhri vaatii Mayersilta reilun 13  000 euron vahingonkorvausta.

Syyttömäksi toteaminen tarjoaisi Mayersille tilaisuuden vaatia Ruotsin valtiolta mittavia vahingonkorvauksia vapauden ja tulojen menetyksestä. Euroopan kiertueella ollut Asap Rocky joutui perumaan kaikki heinäkuuksi suunnitellut konserttinsa. Suunniteltua esiintymistä Suomessa elokuussa ei ole toistaiseksi peruttu.

---

Korjattu aiempaa uutista: Konsertti Suomessa on vasta elokuussa eikä sitä ole toistaiseksi peruttu. Lähteinä myös SVT, Aftonbladet, TT

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut