YK:n siirtolaisuusasiakirjan vastustajat ja puolustajat nujakoivat Kanadassa

Vastamielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Ottawassa. Lehtikuva / AFP

STT

Kanadan pääkaupungissa Ottawassa YK:n siirtolaisuusasiakirjaa vastustavat mielenosoittajat ovat nujakoineet asiakirjan puolustajien kanssa. Parlamenttitalon edustalle kokoontui parisataa mielenosoittajaa, jotka eivät halua Kanadan hyväksyvän paperia. Paikalle tuli myös satakunta vastamielenosoittajaa. Mellakkapoliisi erotti osapuolet toisistaan pian mielenosoituksen alettua.

Siirtolaisuusasiakirja on YK:n laatima maahanmuuton ja siirtolaisuuden ohjeistus, jolla pyritään kohti parempia siirtolaisuuden muotoja. Asiakirja ei velvoita YK:n jäsenmaita mihinkään. Esimerkiksi Suomen ulkoministeriö luonnehtii sitä puiteasiakirjaksi, josta jäsenmaat voivat itse valita toimenpiteitä ja tavoitteita.

Asiakirjan seuraava askel otetaan alkuviikosta Marokon Marrakechissa, jossa asiakirjan hyväksymistä esitetään korkean tason konferenssissa. Sen jälkeen paperi etenee YK:n tavanomaisella kaavalla yleiskokouksen hyväksyttäväksi tammikuussa.

Yhdysvallat on ilmoittanut, että se ei hyväksy asiakirjaa. Siihen ovat suhtautuneet nuivasti myös esimerkiksi Itävalta, Unkari, Puola ja Australia.

Maahanmuutosta on tullut yhä tiukemmin kansaa jakava aihe Kanadassa, jossa siirtolaisten määrä lähes tuplaantui viime vuonna verrattuna sitä edeltävään vuoteen. Kanadan pääministeri Justin Trudeau on luvannut allekirjoittaa siirtolaisuusasiakirjan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut