Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SAK:n Eloranta syyttää hallituksen ruokkineen työmarkkinoiden politisoitumista

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvostelee, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus on toimillaan ja toimintatavoillaan kiihdyttänyt työmarkkinoiden politisoitumista.

–  Kun työmarkkinoiden politisoituminen sitten näkyy ja kuuluu suomalaisessa yhteiskunnassa ja ay-liikkeen toiminnassa, sitä keräännytään kauhistelemaan sitten laajemmallakin joukolla, mukana toimittajia, poliitikkoja ja muita yhteiskuntakeskustelun kellokkaita. En tiedä, ajattelivatko he, että ay-liike siirtyy katsomoon EK:n päätöksellä, Eloranta sanoi SAK:n valtuustossa Helsingissä.

Politisoitumisen suuntaus voidaan Elorannan mukaan kääntää, jos kevään eduskuntavaalien jälkeen muodostettava hallitus sitä haluaa. Kolmikantainen valmistelu ja sopiminen leikkaa terän työmarkkinoiden politisoitumiselta, hän sanoi.

Elorannan mukaan politisoitumisen aloitti työnantajien EK, kun se vetäytyi työehtosopimisesta.

Eloranta patistaa SAK:n jäseniä äänestämään vaaleissa.

–  Muutos on tehtävä, ja se muutos lähtee liikkeelle ay-liikkeen jäsenistä ja heidän vaaleissa antamistaan äänistä.

Eläkeneuvotteluihin ei hoppua

Elorannan mukaan tuoreet väestöennusteet ovat pysäyttävää luettavaa ja vain lisäävät eläkemaksujen nousupaineita. Hänen mukaansa uutta eläkeneuvottelua ja laajaa eläkereformia ei kuitenkaan ole syytä suin päin lähteä tekemään.

Elorannan mukaan eläkemaksujen korotustakaan ei voi sulkea pois. Tarvitaan myös laajaa työelämän kehittämistä, jotta työssä on mahdollista jatkaa ja jaksetaan pidempään kuin nykyisin.

–  Lienee myös selvää, että Suomeen tarvitaan laajaa perhepoliittista keskustelua ja koko joukko perhepoliittisia toimenpiteitä, jotta lasten saanti olisi mahdollista ja tavoiteltavaa yhä useammalle, hän sanoi.