Rannikkojääkärit nousivat maihin Norjassa – "Aika siistiä, tekisin mielelläni uudelleen"

Suomalaiset rannikkojääkärit Uudenmaan prikaatista olivat mukana Naton taistelunäytöksessä Trondheimin lähistöllä Norjassa. LEHTIKUVA/Niilo Simojoki

STT

Uudenmaan prikaatin rannikkojääkärit olivat tiistaina mukana poikkeuksellisen näyttävässä maihinnousussa Norjassa. Suomalaiset rantautuivat Trondheiminvuonolla yhdessä hollantilaisten sotilaiden kanssa Naton yhteisoperaation ilma- ja merivoimien antaessa joukoille äänekästä tukeaan.

Kyseessä oli Trident Juncture 18 -harjoitukseen kuulunut toimintanäytös, jota seuraamassa olivat niin Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuin sotilasedustajat Natosta ja tarkkailijamaista –  myös Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg. Lisäksi paikalla oli runsaasti kansainvälistä lehdistöä.

Upseerikokelas Pontus Ekström arvioi operaation sujuneen niin kuin pitikin. Maihinnousu ei sinänsä ole rannikkojääkäreille vierasta puuhaa, mutta harvoin taivaalla jyrisee samaan aikaan kymmenittäin hävittäjiä ja helikoptereita.

–  On se aika siistiä, tekisin mielelläni uudestaan, sipoolainen kommentoi näytöksen päätyttyä.

Vaasan rannikkojääkäripataljoonan komentaja Sami Jaakkola Uudenmaan prikaatista kertoi yleensä hieman vanhempien ammattisotilaiden suhtautuneen hyvin kahdesta saapumiserästä koostuvaan suomalaisten varusmiesten joukkoon.

–  Hyvää palautetta on saatu toiminnasta, Jaakkola sanoo.

–  Kyllä me osataan hommat ihan kuin hekin, Ekström vahvistaa.

Jaakkolan mukaan Trident Juncturen tapainen harjoitus antaa kansainvälisiin tehtäviin koulutettaville varusmiehille näkemystä siitä, millainen mahdollinen kriisinhallintaoperaatio tai kansainvälisen avunannon tehtävä voisi olla.

Trident Junctureen osallistuu Uudenmaan prikaatista noin 80 rannikkojääkäriä. Lisäksi harjoituksessa on suomalaisjoukkoja Maa- ja Ilmavoimista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut